Τι κρύβουν οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Βαν Χερκ για τα «αντικείμενα» που καταρρίφθηκαν

Σε πολύ μικρό διάστημα, μυστηριώδη μη επανδρωμένα ιπτάμενα αντικείμενα έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τέσσερα διαφορετικά κράτη. Η πολιτική ηγεσία και τα πολεμικά επιτελεία σε ΗΠΑ, Καναδά, Ουρουγουάη και Κίνα συμπεριφέρονται σαν να δέχονται απειλή, χωρίς να υπάρχουν ακριβείς διευκρινίσεις.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, διαψεύδει τα σενάρια, τα οποία εκπορεύονται και από αξιωματούχους του Πενταγώνου, ότι τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που κατέρριψαν οι ΗΠΑ μπορεί να είναι και εξωγήινης προέλευσης. Ενώ τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού επικεφαλής αεράμυνας των ΗΠΑ παραμένουν.

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Βαν Χερκ, αφού ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αυτά τα «αντικείμενα» δεν έχουν προέλευση από καμία χώρα αυτού του πλανήτη, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες Αμερικανών πιλότων που πλησίασαν τα ΑΤΙΑ, ανέφεραν ότι είχαν «περίεργες» παρεμβολές στα ραντάρ τους αλλά και περιέγραψαν τα «αντικείμενα» χωρίς εμφανή συστήματα πρόωσης, με αποτέλεσμα να αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για εξελιγμένη τεχνολογία.

Επίσης ο στρατηγός τόνισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει καταφέρει ως τώρα να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, τους σκοπούς αλλά και τον μηχανισμό λειτουργίας των τριών αντικειμένων που καταρρίφθηκαν.

Η συνέντευξη Τύπου: 

«Δεν έχω αποκλείσει τίποτα προς το παρόν. Σε αυτό το σημείο συνεχίζουμε να αξιολογούμε κάθε απειλή ή πιθανή απειλή, άγνωστη, που προσεγγίζει τη Βόρεια Αμερική σε μια προσπάθεια να την εντοπίσουμε. Τα ονομάζουμε αντικείμενα, όχι μπαλόνια, για κάποιο λόγο. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν τα τρία αντικείμενα ίπταντο χρησιμοποιώντας αέριο, ή διαθέτουν κάποια άγνωστα συστήματα πρόωσης», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών, η NORAD έχει αναλάβει εν δυνάμει δράση εναντίον αερομεταφερόμενου αντικειμένου».

Ο Αμερικανός στρατηγός Βαν Χερκ, έσπευσε επίσης να εξηγήσει ότι, «σε αντίθεση με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό στις 4 Φεβρουαρίου, τα άλλα τρία ήταν όλα παρόμοια σε μέγεθος και κινούνταν με την ίδια ταχύτητα όταν καταρρίφθηκαν». Ωστόσο ο αμερικανικός στρατός δεν είναι σίγουρος ποια ήταν τα «ιπτάμενα αντικείμενα».

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει καταρρίψει συνολικά τέσσερα αντικείμενα τις τελευταίες οκτώ ημέρες και «ένας λόγος για την απομάκρυνσή τους από τον ουρανό ήταν επειδή αποτελούσαν πιθανή απειλή για την πολιτική αεροπορία των ΗΠΑ».

«Αυτό που τα καθιστά τόσο δύσκολα στον εντοπισμό και την παρακολούθηση είναι το μέγεθος και δυνητικά το σχήμα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ.

Πρόκειται για «πολύ μικρά αντικείμενα που δίνουν μια πολύ, πολύ μικρή διατομή στο ραντάρ» είπε. Σε ερώτηση για το αν πρόκειται για εξωγήινα αντικείμενα απάντησε «δεν έχω αποκλείσει τίποτα προς το παρόν».

Τα δύο πρώτα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν μετά το κινεζικό αερόστατο είχαν «κυλινδρικό σχήμα», μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους δεν αποκλείεται να ήταν αερόστατα. Η εξήγηση αυτή όμως δεν φαίνεται να ισχύει για το τρίτο αντικείμενο που καταρρίφθηκε την Κυριακή πάνω από το Μίσιγκαν, το οποίο είχε οκταγωνικό σχήμα με «σχοινιά» να προεξέχουν από τις άκρες του.

Κανένα από τα αντικείμενα δεν έδειχνε να μεταφέρει πλήρωμα ή να διαθέτει σύστημα πρόωσης, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει κατηγορήσει την Κίνα για τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία καταρρίφθηκαν επειδή πετούσαν στο ύψος όπου κινούνται επιβατικές πτήσεις.

Οριστικές απαντήσεις μπορεί ενδεχομένως να υπάρξουν όταν το FBI και οι καναδικές αρχές εξετάσουν τα συντρίμμια, τα οποία δεν έχουν ακόμα περισυλλεγεί.

Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να καταρρίπτουν τακτικά άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα στον αμερικανικό ουρανό.

Ο στρατηγός ΒανΧερκ πάντως, ο επικεφαλής της NORAD, δηλώνει ότι η αεροπορία θα αντιμετωπίζει κάθε δυνητικό κίνδυνο. «Αν είναι απειλητικό, θα το καταρρίψω» είπε.

Το χρονοδιάγραμμα

4 Φεβρουαρίου: Ο στρατός των ΗΠΑ καταρρίπτει ύποπτο αερόστατο παρακολούθησης στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Είχε παρασυρθεί για μέρες πάνω από τις ΗΠΑ και αξιωματούχοι είπαν ότι προερχόταν από την Κίνα και παρακολουθούσε ευαίσθητες τοποθεσίες

10 Φεβρουαρίου: Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα άλλο αντικείμενο στα ανοιχτά της βόρειας Αλάσκας, για το οποίο αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχε κανένα σύστημα ελέγχου

11 Φεβρουαρίου: Ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίπτει ένα «αερομεταφερόμενο αντικείμενο σε μεγάλο ύψος» πάνω από την επικράτεια Γιούκον του Καναδά, περίπου 100 μίλια (160 χλμ.) από τα σύνορα των ΗΠΑ. Περιγράφηκε ως κυλινδρικό και μικρότερο από το πρώτο μπαλόνι

12 Φεβρουαρίου: Αμερικάνικα αεροσκάφη κατέρριψαν ένα τέταρτο αντικείμενο μεγάλου υψόμετρου κοντά στη λίμνη Χιούρον.