Η εβδομάδα που πέρασε στο χώρο των Media

Και με τη «βούλα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού

το 100% του Alpha στη Motor Oil

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιριών Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ, Alpha Ραδιοφωνική ΑΕ και Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος ΑΕ, από την εταιρεία με την επωνυμία «ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.». Σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιριών Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ, Alpha Ραδιοφωνική ΑΕ και Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος ΑΕ, από την εταιρεία με την επωνυμία «ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.», μέσω της  εταιρείας με την επωνυμία «MEDIAMAXHOLDINGSLIMITED», σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 του Ν.3959/11, όπως ισχύει. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της επιτροπής, αποφασίστηκε η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, της από 18.12.2019 (υπ’ αριθμ. πρωτ. 8349) γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «Μότορ Όιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου ΑΕ» μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρίας συμμετοχών Mediamax Holdings Limited επί των ανωνύμων εταιριών με τις επωνυμίες «Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ»«Alpha Ραδιοφωνική ΑΕ» και «Alpha Ραδιοφωνική Κρόνος ΑΕ», δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν.3959/2011 (για την αγορά των μη ενημερωτικών μέσων) και του άρθρου 3 του Ν.3592/2007 (για την αγορά των ενημερωτικών μέσων), υπολείπεται, αφενός, των κατωφλίων του άρθρου 3 παρ. 3 του Ν.3592/2007, ήτοι του 35% σε κάθε μία από τις επιμέρους αγορές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, οπότε η γνωστοποιούσα δεν θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στις επιμέρους αγορές των ΜΜΕ και άρα δεν αναμένεται να προκληθεί συγκέντρωση ελέγχου σ’ αυτές και, αφετέρου, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του Ν.3959/2011, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές τις οποίες αφορά.

«Έθνος»: Αναστάτωση με τις απολύσεις

Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στον εκδοτικό όμιλο του «Εθνους» μετά τις τελευταίες απολύσεις και τη διακοπή της συνεργασίας της εφημερίδας με την Ναταλί Χατζηαντωνίου, τον Κώστα Αντωνάκο και τον Χρήστο Ξανθάκη. Την ίδια ώρα στους διαδρόμους των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος της Dimera του Ιβάν Σαββίδη, στο Κορωπί, κυκλοφορούν φήμες και για άλλες απολύσεις προκειμένου, όπως λέγεται, να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.

Η πρόταση του ΕΣΡ για τα περιφερειακά κανάλια

Σημαντικές διευκρινίσεις για το πλαίσιο αδειοδότησης των περιφερειακών καναλιών επεξεργάζεται το ΕΣΡ, ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμού τους προσεχείς μήνες. Στις εισηγήσεις για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται, το Συμβούλιο αναμένεται να προτείνει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για το προφίλ προγράμματος των περιφερειακών σταθμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπούν και περιφερειακές άδειες θεματικού περιεχομένου, ώστε να εξυπηρετηθούν σταθμοί που επιθυμούν να ειδικευθούν σε μια θεματολογία και όχι σε γενικό περιεχόμενο. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η καταγραφή και αποτύπωση της παρούσας κατάστασης στα περιφερειακά κανάλια της χώρας, ώστε μέσα από τις τελικές προτάσεις του ΕΣΡ να εξυπηρετηθούν υπαρκτές ανάγκες και να αρθούν στρεβλώσεις. Το ακριβές πλαίσιο των εισηγήσεων του ΕΣΡ συζητήθηκε σε συνεδρίαση και το τελικό κείμενο έχει παραπεμφθεί στον αρμόδιο υπουργό, Στέλιο Πέτσα.

Πρώτος ο ΑΝΤ1 και τη βδομάδα 3-9 Φεβρουαρίου

Χωρίς αλλαγές στην κορυφή ο ανταγωνισμός στην τηλεθέαση και τη βδομάδα 3-9 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, ο ΑΝΤ1 είναι πρώτος στο σύνολο του κοινού με ποσοστό 16,5%, και ακολουθεί με 15,1% ο ΣΚΑΪ και με 14,3% το Star. Ο Alpha συμπληρώνει την τετράδα με ποσοστό 12,8%. Το Open συγκέντρωσε 7,8%, η ΕΡΤ1 5,6%, η ΕΡΤ2 1,9%, το Μακεδονία TV 1,6% η ΕΡΤ3 1,4% και το ΕΡΤ Sports 1%.

Ενισχύεται με νέες σειρές και εφαρμογές η Cosmote TV

Νέες πρωτοβουλίες από την Cosmote TV. Το επόμενο διάστημα έρχεται το app της νέας streaming πλατφόρμας για τις «έξυπνες» τηλεοράσεις, ξεκινώντας από τις Samsung, αλλά και η δυνατότητα για download & play offline, για την παρακολούθηση του τηλεοπτικού περιεχομένου χωρίς να χρειάζεται κάλυψη δικτύου. Επίσης, στο Android box θα προστεθεί ως εφαρμογή το Amazon Prime Video, ενώ κάποια στιγμή θα ανέβει Nat Geo PLUS pop up Channel. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα του νέου κύκλου «Έτερος Εγώ», που θα έχει τίτλο «Έτερος Εγώ – Κάθαρσις», με νέο μέλος στο καστ τον Τάσο Νούσια, ενώ θα υπάρξει μία ακόμη ελληνική σειρά.

Κόντρα ΕΣΗΕΑ – ΕΡΤ για το οργανόγραμμα

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της διοίκησης της ΕΡΤ. Αιτία η αποστολή του σχεδίου του οργανογράμματος, μόνο στους δύο εκπροσώπους της Ένωσης, από τους οποίους ζητείται η διατύπωση θέσης και άποψης. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το οποίο ελέγχεται από τη συνεργασία των παρατάξεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, είχε επαφές με τη διοίκηση και είχε ζητήσει προφορικά να αποσταλεί το οργανόγραμμα σε αυτήν, καθώς οι δύο εκπρόσωποί της σε τηλεόραση και ραδιόφωνο δεν νομιμοποιούνται να εκπροσωπούν την Ένωση Συντακτών στην ΕΡΤ. Η προφορική αυτή επαφή φαίνεται πως δεν απέδωσε και το οργανόγραμμα δεν εστάλη στο ΔΣ. Ύστερα από αυτό, κατά πληροφορίες μας, η ΕΣΗΕΑ έστειλε στην ΕΡΤ επιστολή με την οποία εκφράζει την έντονη ενόχλησή της. Δηλώνει πως τόσο για το ζήτημα του οργανογράμματος, όσο και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας υπεύθυνη για διαπραγματεύσεις είναι η ΕΣΗΕΑ και όχι οι δύο εκπρόσωποι, αφήνει δε αιχμές για τις προθέσεις της διοίκησης της ΕΡΤ με αυτή τους την επιλογή. Κατά πληροφορίες, οι συνδικαλιστές του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους και στον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα, που είναι μέλος της Ένωσης.

Εναντίον εισφοράς 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ ο Γιάννης Βρούτσης

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης «επέκρινε την καθιέρωση τέλους 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, αποδίδοντάς το στις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και πάντως επιφυλάχτηκε για τις δικές του ενέργειες, μετά την έκδοση της απόφασης επί της προσφυγής στο ΣτΕ, που εκκρεμεί».
Αυτό ακριβώς ήταν το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Χανιώτικα Νέα» και αφορούσε τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας με τους εκδότες περιφερειακού Τύπου, μελών του ΣΗΠΕ και της ΕΙΕΤ, πριν από λίγες ημέρες. Οι εκδότες περιφερειακών εφημερίδων, που δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτε για τη δική τους ασφάλιση αλλά και των εργαζομένων τους στον ΕΔΟΕΑΠ , ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε μαζί τους σχεδόν σε όλα, δηλώνοντας πως η αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Εργάνη 2» και να προβλεφθεί πόρος για τις περιφερειακές εφημερίδες.

Χωρίς βάση τα σενάρια για την επανέκδοση της «Απογευµατινής»

Κάθε έξι μήνες προκύπτει ενδιαφέρον για την επανέκδοση της εφημερίδας «Απογευματινή», της οποίας ο τίτλος έχει
κατασχεθεί από την Εθνική Τράπεζα. Επί της ουσίας, το μόνο πραγματικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν και προερχόταν από τον τότε υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Προφανώς, ο στενός συνεργάτης του Τσίπρα δεν ονειρευόταν την επανέκδοση του ιστορικού κεντροδεξιού τίτλου, αλλά είχε ως στόχο, ενόψει των εκλογών, να δημιουργήσει έναν «δούρειο ίππο», που θα ασκούσε εκ των έσω αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Εθνική, τελικώς ο τίτλος δεν δόθηκε «τζάμπα», αφού επελέγη η νόμιμη οδός του πλειστηριασμού. Ομως, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν προσήλθαν, αφού δεν ήταν διατεθειμένοι να ρίξουν ζεστό χρήμα για να αποκτήσουν τον τίτλο της «Απογευματινής». Εσχάτως, επανήλθαν τα σενάρια που θέλουν δύο (γιατί όχι πέντε;) επίδοξους εκδότες να διαγκωνίζονται για την απόκτηση του ιστορικού τίτλου. Η αλήθεια απέχει παρασάγγας, αφού δεν υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον για κάτι που είναι πάρα πολύ ακριβό, σε μια περίοδο, μάλιστα, που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση οι κυκλοφορίες των εφημερίδων. Επομένως, τα σενάρια που διακινούνται κατά καιρούς προέρχονται από πρόσωπα που έχουν μείνει στο παρελθόν, κάνοντας όνειρα για εφημερίδες, ενδεχομένως και για πιεστήρια.

Επανίδρυση για την Ένωση δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας

Η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ στη συνάντηση   που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, ενέκρινε το ιδρυτικό καταστατικό της  και ουσιαστικά αποφάσισε την επανίδρυσή της με βάση το Νόμο 4604/2019, άρθρο 98 το οποίο υπογράφηκε από τους εκπροσώπους  των Δημοτικών Ραδιοφωνικών σταθμών. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η προσωρινή έδρα της Ένωσης, να είναι η πόλη της Τρίπολης.

Κατά τις αρχαιρεσίες εκλέχτηκε η νέα διοίκηση της Ένωσης.

Πρόεδρος – Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος (Τρίπολη)

Α’ Αντιπρόεδρος – Μαίρη Αρώνη (Ηράκλειο Αττικής)

Β’ Αντιπρόεδρος – Νίκος Ζαϊμπέκης (Θεσσαλονίκη)

Γενικός Γραμματέας – Ιωακείμ Καλιβρούσης (Αθήνα)

Ταμίας – Απόστολος Σειρηνίδης (Πειραιάς)

Μέλος και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας – Πέτρος Φρέρης (Σύρος)

Μέλος και αναπληρωτής ταμίας – Κώστας Λαόσογλου (Ιωάννινα)

ΑΠΟΦΑΣΗ- ΨΗΦΙΣΜΑ  ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ,  κατά τη συνεδρίαση της στην Τρίπολη  το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά: Να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ. Να δοθεί η δυνατότητα μετατροπής σε  δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, όλων των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που βρίσκονται υπό άλλο καθεστώς λειτουργίας. Να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Δήμο που επιθυμεί να δημιουργήσει Ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό να μπορεί να το κάνει, υπό συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που θα τεθούν από την πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία. Να διερευνηθεί η δυνατότητα διαδημοτικοποίησης δημοτικών ΜΜΕ όπου υπάρχουν οι απαραίτητες προυποθέσεις και τα ανάλογα αιτήματα. Να ενισχυθούν με προσωπικό τα δημοτικά ΜΜΕ που αντικειμενικά έχουν ανάγκη. Να αποσαφηνιστεί το θέμα λειτουργίας και το πεδίο δράσης των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων για να γνωρίζουν έγκαιρα όλα τα δημοτικά ΜΜΕ τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.

Ένα στα έξι νοικοκυριά διαθέτει συνδρομητική TV  

Στο 15% έφθασε η συνολική διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η έρευνα υλοποιήθηκε από τη Metron Analysis και τα συμπεράσματά της έχουν παραδοθεί στη ρυθμιστική αρχή. Σύμφωνα με αυτή, ένα στα έξι νοικοκυριά της χώρας διαθέτει πλέον συνδρομητική τηλεόραση και οι εννιά στους δέκα χρήστες συνδρομητικής TV έχουν επιλέξει συνολικό πακέτο σταθερής τηλεφωνίας και internet. Η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης υπερέχει σημαντικά στις ηλικίες 35 – 54 ετών (19%), ενώ στη μεσοανώτερη/ανώτερη κοινωνικοοικονομική τάξη φθάνει ως και 24%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων που δεν έχουν συνδρομητική τηλεόραση. Το 69% απάντησε πως αρκεί η ελεύθερη τηλεόραση, το 55% δήλωσε πως δεν έχει για οικονομικούς λόγους, το 13% δήλωσε πως δεν βλέπει καθόλου τηλεόραση, ενώ ποσοστό 10% απάντησε πως κατεβάζει ή βλέπει προγράμματα στο internet. Στην έρευνα αποτυπώνεται συνολικά η χρήση της τεχνολογίας στα ελληνικά νοικοκυριά. Το 75% χρησιμοποιεί κάποια υπολογιστική συσκευή στο σπίτι, δηλαδή κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή, σταθερό ή φορητό, και tablet. Το ποσοστό των νοικοκυριών που έχει τηλεόραση, παραδοσιακή ή Smart TV, ανέρχεται σε 86%. Οι συσκευές που χρησιμοποιούν, κατά σειρά προτίμησης, στα σπίτια τους τα μέλη του νοικοκυριού είναι κυρίως το κινητό τηλέφωνο (93%), η τηλεόραση χωρίς απευθείας σύνδεση στο internet (77%), ο φορητός υπολογιστής (47%), το tablet (31%), ο επιτραπέζιος υπολογιστής (29%), η Smart TV (12%) και οι παιχνιδομηχανές (9%). Μόνο το 3% των ερωτηθέντων δεν έχει κάτι από τα παραπάνω.