Τι θέλουν τα αεροπλανοφόρα «Τζορτζ Μπους» και «Σαρλ ντε Γκωλ» στα ελληνικά νερά;

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι Αμερικανοί στέλνουν στην περιοχή μας πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Στην περίοδο της κρίσης με το «Ορούτς Ρέις» έστειλαν το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» φορτωμένο με πυραύλους Τόμαχοκ, με αεροσκάφη F-18 και με ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo. Αυτό λειτούργησε ως μια σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην επεκτείνει τις έρευνες της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με την επιθετική ρητορική της Άγκυρας στο φόντο και εν όψει της προεκλογικής περιόδου σε Ελλάδα και Τουρκία, οι Αμερικανοί έστειλαν στις ελληνικές θάλασσες το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» και αυτό θα παραμείνει μέχρι την κρίσιμη προεκλογική περίοδο (στην Ανατολική Μεσόγειο), μετέχοντας σε κοινές δράσεις με το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και με την Πολεμική Αεροπορία. Η βιβλική καταστροφή από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία δεν οδηγεί σε άλλον προγραμματισμό.

Αλλεπάλληλες στρατιωτικές ασκήσεις

Οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις αποστέλλουν για άλλη μια φορά το δικό τους ισχυρό μήνυμα  προς κάθε εχθρό που επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία, παίρνοντας μέρος σε αλλεπάλληλες ασκήσεις με συμμαχικές χώρες. Μιλάμε για μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη με τη συμμετοχή φίλων χωρών αποθαρρύνοντας τον κάθε κακοπροαίρετος να τολμήσει έστω να εκμεταλλευθεί το διάστημα έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αλλεπάλληλες ασκήσεις και των τριών όπλων στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο έως τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί με συμμαχικές χώρες.

Αναλυτικά:

  • Από τις πιο εντυπωσιακές ασκήσεις είναι το «Χτύπημα του Ποσειδώνα» («Neptune Strike»), η οποία θα διεξαχθεί από 20 έως 28 Φεβρουαρίου ανοιχτά της Κρήτης. Είναι εντυπωσιακή, γιατί σε αυτή μετέχουν πολλά αεροπλανοφόρα, το αμερικανικό «Τζορτζ Μπους», το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκωλ», ένα ισπανικό και ένα ιταλικό αεροπλανοφόρο.
  • Ασκηση «Ηνίοχος 2023», από 24 Απριλίου έως και 5 Μαΐου, η οποία θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και σε αυτήν έχει προγραμματιστεί να πάρουν μέρος: 1. Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» (με τα αεροσκάφη Rafale), αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Early Warning) E2C Hawkeye. 2. Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΜQ-9 Reaper. 3. Το Ισραήλ, με μαχητικά αεροσκάφη F-16, με αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ και με αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού. 4. Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη (πιθανώς Tornado). 5. Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9M. 6. Η Κύπρος με ελικόπτερα AW 139. Η άσκηση αυτή θα έχει παρατηρητές από πολλές χώρες, όπως Καναδάς, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Κουβέιτ, Κροατία, Μαρόκο και Σαουδική Αραβία.
  • Άσκηση JTAC (Joint Terminal Attack Tarminal). Θα πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο με την άσκηση «Neptune Strike» και θα περιλαμβάνει ασκήσεις κατεύθυνσης στόχων από μαχητικά αεροσκάφη.
  • Άσκηση «Swift Response» από 6 έως 21 Μαΐου, κατά την οποία λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από πολλές χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, των Βαλκανίων και της Αφρικής (με αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες πεζοναυτών, μαχητικά αεροσκάφη κ.τ.λ.).

Αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους: Ο «Εκδικητής» στη Σούδα, στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα - Newsbomb - Ειδησεις - News

Συνεκπαίδευση με τις ΗΠΑ

Σε όλες τις παραπάνω ασκήσεις (που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν κατά την προεκλογική περίοδο) χρειάζεται να προστεθούν και οι συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν οι Έλληνες πιλότοι με τους Αμερικανούς που σταθμεύουν μόνιμα στο Στεφανοβίκειο. Επιπλέον, οι σχεδόν καθημερινές πτήσεις με τα αμερικανικά drones MQ-9 Reaper, που σταθμεύουν στη Λάρισα και «βλέπουν» συνολικά τις περιοχές από την Ανατολική Μεσόγειο έως και την Ουκρανία (περιλαμβανομένων και των Δαρδανελίων). Στρατηγικό ρόλο έχει και η νέα «Σούδα του Βορρά», όπως ονομάζεται πλέον η βάση στην Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης και το στρατόπεδο Γιαννούλη, 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Και τέλος η βάση της Σούδας στην Κρήτη με τα πολεμικά αεροσκάφη, αλλά και με το κρηπίδωμα Κ-14 που έχει τη δυνατότητα να ελλιμενίζει πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια.

Στρατηγικές συμφωνίες

Όλα αυτά προέρχονται από τις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA), η συμφωνία αμυντικής συνδρομής που υπέγραψε η χώρα μας με τη Γαλλία, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η νέα συμφωνία «κοινού οράματος» που υπέγραψαν η Βρετανία και η χώρα μας, η αποστολή μιας συστοιχίας αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα τα σαουδαραβικά F-15 να έρχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στην 115 Πτέρυγα Μάχης και τα ελληνικά F-16 να μετέχουν σε κοινές δράσεις στο Ριάντ.