Απογειώθηκε από την Ελευσίνα το C-130 με το δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για την Τουρκία

Απογειώθηκε λίγο πριν τις 19.00 η 2η ΕΜΑΚ, από την Ελευσίνα προκειμένου να συνεισφέρει στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (8/2) το μεταγωγικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχώρησε από την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη, με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, τρεις διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν διασωστικό σκύλο για τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, παρουσίασε ένδειξη βλάβης στον αέρα.

Το αεροπλάνο C-130 προσγειώθηκε στην Ελευσίνα λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διενεργηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να συνεχίσει, το ταξίδι του για την Τουρκία.

Την ομάδα συνοδεύουν επιπλέον ένας ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Στο πλευρό της Τουρκίας και εθελοντικές ομάδες

Ήδη στην πληγείσα περιοχή, βρίσκεται μια άλλη ομάδα εθελοντών διασωστών και κατευθύνεται προς τα Άδανα, ενώ άλλη μια ετοιμάζεται να αναχωρήσει αύριο.

Η ομάδα που θα φύγει αύριο με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Ρουμελιώτη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.), θα αποτελείται από 35 άτομα και μαζί τους θα έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά, drones, θερμικές κάμερες και ειδικά τρυπάνια.

«Θα πάμε στα Άδανα σε περιοχές που δεν έχουν ψάξει ακόμη. Θα ερευνήσουμε πολυκατοικίες όπου βρίσκονται θαμμένα δεκάδες άτομα. Πάμε χωρίς να ξέρουμε τι θα συναντήσουμε. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Εκεί που θα πάμε εμείς έχει χιόνι, ενώ στα Άδανα έχει πολύ κρύο και παγωνιά», ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης στο protothema.gr.

Εκτός από τους 35 Έλληνες διασώστες στις περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη γύρω από τα Άδανα θα είναι και 10 Σέρβοι, 15 Άγγλοι και 5 διασώστες από την Μάλτα.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει πλήξει την γείτονα χώρα ο Πρόεδρος ΕΠΟΜΕΑ Ελλάδος Κ. Ρουμελιώτης ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόξενο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη προκειμένου κλιμάκιο εθελοντών της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. να μεταβεί στην Τουρκία για βοήθεια και μετά τις απαραίτητες διαδικασίες η αποστολή είναι έτοιμη να σπεύσει στις πληγείσες περιοχές.