Συνεκπαίδευση Ελλάδας – ΗΠΑ με άλματα Ελευθέρας Πτώσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ , πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση, η οποία περιελάμβανε εκτέλεση αλμάτων Ελευθέρας Πτώσεως, στη Ζώνη Ρίψεως Μεγάρων.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) του ΓΕΣ.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ συμμετείχαν με δύο ελικόπτερα UH-60 Black Hawk της 1st CAB της Αεροπορίας Στρατού, η οποία έχει μετασταθεύσει στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, στο πλαίσιο της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

H εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις δράσεις Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων και αναδεικνύει την διαχρονική συνεργασία των δύο Χωρών στον τομέα του Ειδικού Πολέμου.