Τι απαντούν Φινλανδία και Σουηδία στην Τουρκία

Η Φινλανδία και η Σουηδία παραμένουν προσηλωμένες στην ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ παρά την αντίθεση της Τουρκίας στη σουηδική υποψηφιότητα, δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη την Πέμπτη.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία, ωστόσο Φινλανδοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει την ιδέα αυτή, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών στηρίζεται σε αμοιβαίες ενέργειες και αποφάσεις.

«Δεν μου αρέσει αυτή η ατμόσφαιρα, η θέση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται ως ένα είδος προβληματικού παιδιού στην τάξη. Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. «Η Σουηδία πληροί επίσης όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε από την πλευρά του, ότι η χώρα του συνεχίζει να τηρεί την τριμερή συμφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ που υπογράφηκε πέρυσι μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας.

«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί και κάνουμε το ταξίδι προς την ένταξη μαζί», δήλωσε ο Κρίστερσον, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.