Στη Γερμανία 70 Ουκρανοί για να εκπαιδευτούν στο σύστημα Patriot

Εκπαίδευση στη χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot ξεκινά σήμερα ομάδα 70 Ουκρανών στρατιωτών, που μετέβη στη Γερμανία για τον σκοπό αυτό, μετά και το «πράσινο φως» του Βερολίνου στην Ουκρανία, προκειμένου να αποκρούσει τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες, σύμφωνα με το dpa, που επικαλείται πηγές ασφαλείας στο Βερολίνο, έφτασαν στη Γερμανία την Τρίτη.

Η γερμανική κυβέρνηση, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ, συμφώνησε για τη μεταφορά συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα για να υποστηριχθεί η χώρα στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.

«Αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα»

Στο μεταξύ οι μονάδες Patriot που είναι ανεπτυγμένες στην Πολωνία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, ανέφεραν «αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα», σύμφωνα με ανακοίνωση χθες, Τετάρτη, της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Έπειτα από πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος τον Νοέμβριο, η τότε υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ και ο Πολωνός ομόλογός της Μάριους Μπλάστσακ συμφώνησαν ότι τρία γερμανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot θα αναπτυχθούν στην Πολωνία.

Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Πολωνία, χώρα μέλος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας του NATO, από τις 16 Ιανουαρίου για να εγγυηθούν την ασφαλή παράδοση των συστημάτων.

Σκοπός της αποστολής είναι να προστατεύει τον εναέριο χώρο του NATO, όπως και το πολωνικό έδαφος και την υποδομή και τον πληθυσμό της χώρας.