Πολεμική Αεροπορία: Ξαναζεί σήμερα την πτώση F-4 Φάντομ από το 2004

Η τραγική στιγμή της πτώσης ενός F-4 Φάντομ μετά από 19 χρόνια επέστρεψε σήμερα στην «μνήμη» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η τελευταία φορά που ένα F-4 Φάντομ είχε συντριβεί (όπως σήμερα) ήταν στις 15 Ιουνίου 2004. Τότε ένα μαχητικό αεροσκάφος F-4 Φάντομ συνετρίβη στον Παρνασσό. Στην περίπτωση εκείνη και οι δυο χειριστές του εν λόγω αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, έχασαν τη ζωή τους.

Το μοιραίο F-4 Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας είχε απογειωθεί στις 15:25 από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας μαζί με άλλα δυο μαχητικά του ίδιου τύπου. Τα αεροσκάφη είχαν ως σκοπό να κάνουν άσκηση αναχαίτισης στην γύρω περιοχή.

Τα ραντάρ έδειχναν δυο από τα F-4 Φάντομ να πετάνε κοντά σε ύψος 17.000 ποδιών. Όλα πήγαιναν καλά. Μισή ώρα, όμως, αργότερα ήρθε η τραγωδία.

Το στίγμα του ενός αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας χάθηκε από τα ραντάρ. Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το μοιραίο F-4 Φάντομ εκτελούσε κατακόρυφη καταβύθιση.

Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες και τελικά αποκαλύφθηκε η τραγωδία. Τα συντρίμμια του F-4 Φάντομ εντοπίστηκαν σε ορεινή περιοχή στο χωριό Κελάρια, που βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Οι πιλότοι του μοιραίου αεροσκάφους που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο 35χρονος Επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος από το Αγρίνιο, πατέρας δύο παιδιών, και ο 28χρονος Υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης από τη Νίκαια.

Οι έρευνες έδειξαν αργότερα ότι το αεροσκάφος συνετρίβη εξαιτίας ενός ακραίου ελιγμού που έκανε στο πλαίσιο της άσκησης.