Από το λουκέτο στην κορυφή το Mega!

Με έξι ψήφους υπέρ του κλεισίματος και τρεις κατά, τo ΕΣΡ, στις 13 Μαρτίου του 2018, αποφάσισε ότι το Mega της πρώην Τηλέτυπος πρέπει να «τερματίσει τη λειτουργία του», κρίνοντας πως ανήκει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του ν. 4496/2017 και δεν μπορεί να θεωρηθεί θεματικός, ώστε να συνεχίσει να εκπέμπει. Η Τηλέτυπος δεν είχε λάβει μέρος στην αδειοδοτική διαδικασία του 2017, με ευθύνη ορισμένων εκ των μετόχων, οι οποίοι αποφάσισαν να μη διεκδικήσουν τη μία από τις επτά άδειες εθνικής εμβέλειας με το επιχείρημα πως υπήρχαν οκτώ υποψήφιοι. Τελικά, κατέβηκαν έξι υποψήφιοι και το σήμα του Mega σταμάτησε να μεταδίδεται στις 28 Οκτωβρίου του 2018, ύστερα από 29 έτη συνεχούς λειτουργίας. Τέσσερα χρόνια μετά, το Mega βρέθηκε στην κορυφή με 13,5% μέσο όρο στο σύνολο του κοινού και 12,8% στο κοινό ηλικίας 18 – 54 ετών. Και μέσα στον σχεδιασμό είναι η εταιρεία Άλτερ Έγκο ΜΜΕ να υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή της στο ΧΑΑ. Στην εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη ανήκουν επίσης το www.in.gr και οι εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα». Ο εφοπλιστής αρχικά επιχείρησε να βγάλει στον αέρα το One. Η εταιρεία απέκτησε στις 17/9/2019, με απόφαση του ΕΣΡ (135/2019), άδεια εθνικής εμβέλειας. Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 απέκτησε την ομάδα ενεργητικού Β’ της Τηλέτυπος, με τον διακριτικό τίτλο Mega, έναντι 33.999.999 ευρώ και το κανάλι Mega υπό τη νέα ιδιοκτησία της Άλτερ Έγκο ΜΜΕ βγήκε στον αέρα στις 17 Φεβρουαρίου 2020, έχοντας παράλληλα αποκτήσει, επίσης σε πλειστηριασμό, με προσφορά ύψους 22.892.000 ευρώ προ φόρων, τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ.

 

Πράσινο φως στη NOVA για ελεύθερο κανάλι

 

Μεγάλες αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα φέρει μία τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου και δίνει το δικαίωμα σε εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης να αποκτήσουν συμμετοχές σε κανάλια “ελεύθερης” τηλεόρασης. Το θέμα αφορά πρωτίστως τη NOVA, η οποία σχεδιάζει να επεκταθεί στην ελεύθερη τηλεόραση, δημιουργώντας νέο κανάλι ή εξαγοράζοντας υπάρχουσα άδεια. Η μητρικής της εταιρεία United (που ανήκει στο πολυεθνικό fund BCP) πιέζει από καιρό την κυβέρνηση να άρει την ισχύουσα απαγόρευση για τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης και έχει προσφύγει γι αυτό το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μετά την ψήφιση της νέας διάταξης θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί, υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της, με στόχο να καταστεί ο μεγαλύτερος πάροχος ειδησεογραφικού και ψυχαγωγικού προγράμματος. Τον δρόμο της NOVA αναμένεται να ακολουθήσει μελλοντικά και η Cosmote, που είναι ο βασικός ανταγωνιστής της. Στην τροπολογία προβλέπεται ότι – υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις: Είναι δυνατή η συμμετοχή ανώνυμης εταιρείας που κατέχει άδεια για παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης. Επιτρέπεται οι μέτοχοι της ανωτέρω εταιρείας να κατέχουν άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης ή να μετέχουν σε εταιρεία που κατέχει σχετική άδεια.

 

Στα περίπτερα η νέα “Απογευματινή”

 

Οι κυκλοφορίες των -ημερήσιων και εβδομαδιαίων – εφημερίδων έχουν συρρικνωθεί, η απήχηση τους είναι πλέον περιορισμένη, ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης δεν είναι τόσο σημαντικός όσο στο παρελθόν. Αυτό όμως δεν αποθαρρύνει παλιούς και φερέλπιδες νέους εκδότες. Αλλωστε, καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογικό περίοδο και είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αυξάνεται το ενδιαφέρον πολιτικών παραγόντων και επιχειρηματιών για media που μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμα “εργαλεία”. νώ στο παρασκήνιο εντείνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση πολιτικοεκδοτικών συμμαχιών, νέο εκδοτικό εγχείρημα ξεκινά ο όμιλος του Γιάννη Κουρτάκη, στον οποίο ανήκουν η εφημερίδα “Παραπολιτικά” και ο ομώνυμος ραδιοφωνικός σταθμός. Eτσι, από τη Δευτέρα βρίσκεται στα περίπτερα η νέα “Απογευματινή”. Η εφημερίδα είχε διακόψει την έκδοσή το 2010 και το περασμένο καλοκαίρι ο τίτλος της περιήλθε σε εταιρεία του ομίλου Κουρτάκη. Η ιστορική εφημερίδα κυκλοφορεί καθημερινά, ενώ έχει επιπλέον ξεχωριστό κυριακάτικο φύλλο με πολλά ένθετα. Επικεφαλής του εγχειρήματος της νέας «Απογευματινής» είναι ο δημοσιογράφος Χρήστος Μουλίνος, ενώ ο Γιάννης Κουρτάκης θα έχει μόνον υψηλή εποπτεία. Η εφημερίδα βγαίνει με Διευθυντή Έκδοσης τον Δημήτρη Φραγκουλιώτη και σύμβουλους έκδοσης τους Μενέλαο Τασιόπουλο και Παναγιώτη Σιάνη. Αρχισυντάκτης πολιτικού είναι ο Γιώργος Κατσίγιαννης, αρχισυντάκτης ρεπορτάζ η Κλαίρη Τζωρτζάκη, αρχισυντάκτης Διεθνών θεμάτων η Βίκυ Δέμου και Αrt Director η Ειρήνη Ματέρη.

 

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ

 

Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτριου Γαλαμάτη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαου Παπαϊωάννου, του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης Νικόλαου Καρρά, του Προέδρου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιου Περδικάρη, του Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ3, Τριαντάφυλλου Στάγκου και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, Απόστολου Βεϊζαδέ. Συμμετείχε επίσης, ο Διευθυντής Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.Οι οκτώ φορείς συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης, στο οποίο θα συμμετάσχουν ως συνεργαζόμενα μέρη η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) και η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).

Εκπαίδευση και προετοιμασία

Το Διεθνές Κέντρο θα μελετά θέματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, τόσο σε εμπόλεμες ζώνες, όσο και σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση, αλλά και σε καθημερινά θέματα, όπου εμφανίζεται απειλή κατά των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ και της ελευθερίας της Ενημέρωσης. Κύριο έργο του Διεθνούς Κέντρου θα είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών (τεχνικών, φωτογράφων) των ΜΜΕ, όπως και η δημιουργία εργαλείων υποστήριξης για την προάσπιση του έργου τους σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν κρίση (φυσικές καταστροφές, ανθρωπιστική κρίση κ.ά.), σε κάθε μορφή απειλής. Επιπρόσθετα, θα παρέχει πρακτική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδρομή για την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού πριν και κατά τη δημοσιογραφική αποστολή και ψυχολογική υποστήριξη. Η εκπαίδευση θα γίνεται από το ΑΠΘ, από κοινού με μεγάλο δίκτυο συνεργατών και θα αξιοποιεί υλικό της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 

Υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η ΕΤΙΤΑ

«Mετά από μία μακρόχρονη νομική διαδικασία, έχουμε ΣΣΕ σε ισχύ. Μία εξέλιξη η οποία είναι σε θετική κατεύθυνση για όλους τους συναδέλφους στους Τ/Σ, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που εφαρμόζουν αυθαίρετα δικούς τους κανόνες». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΙΤΑ και προσθέτει: «Καλούμε όλες τις διοικήσεις των Τ/Σ να εφαρμόσουν την ισχύουσα σύμβαση, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς αστερίσκους. Θεωρούμε ότι είναι περιττό να πούμε πως η παρέμβασή μας όπου υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της θα είναι αυτονόητη. Παρ’ όλα αυτά συνάδελφοι είναι ξεκάθαρο πως αυτή η σύμβαση δεν καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες. Συνεχίζουμε λοιπόν αταλάντευτα να παλεύουμε με τη ΣΣΕ που μαζί διαμορφώσαμε και ψηφίσαμε στις γενικές συνελεύσεις μας, μια ΣΣΕ που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες που ζούμε. Αυτές της ακρίβειας σε όλα τα απαραίτητα προϊόντα, του πληθωρισμού που τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς. Όλοι λοιπόν στη Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Μάρτη, για να πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα δώσουν ώθηση στον αγώνα μας, για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις οικογένειές μας».

 

Στην ΕΡΤ οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως το 2032

 

Αποκλειστικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης και ενός από τα σημαντικότερα τηλεοπτικά προγράμματα, αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι η ΕΡΤ έως το 2032. Έτσι, εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024, η δημόσια ραδιοτηλεόραση απέκτησε, έπειτα από διαγωνισμό, τα ελεύθερα δικαιώματα μετάδοσης των 25ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Μιλάνο/Κορτίνα το 2026, των 34ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες το 2028, των 26ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2030 και των 35ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Μπρίσμπεϊν το 2032. Επίσης, η ΕΡΤ θα μεταδώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της ίδιας περιόδου. Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), όλα τα δικαιώματα στην Ευρώπη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της περιόδου 2026-2032 ανατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), καθώς και στη Warner Bros Discovery. Έπειτα από τον διαγωνισμό της ΔΟΕ, στον οποίο συμμετείχε και η ΕΡΤ, η EBU και η Discovery παρουσίασαν μια κοινή υποψηφιότητα για την απόκτηση όλων των δικαιωμάτων, για 49 ευρωπαϊκές χώρες, για τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων έως το 2032. Έτσι, όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, που βρίσκονται στο δίκτυο της EBU και μετέχουν στη συμφωνία, διατηρούν τα ελεύθερα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα ψηφιακά μέσα.

 

Αναμένονται οι προτάσεις για τις άδειες

 

Το νομοθετικό έργο για τα ΜΜΕ ανατέθηκε σε ιδιώτες με απόφαση της Προεδρίας της Κυβέρνησης στις 19/4/2022 και οι σχετικές μελέτες πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τις 18/4/2023. Πρόκειται για την κατάρτιση του νέου νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών από τους Σωτήρη Σπαντιδέα και Νίκο Καψάλη. Tην αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών έχουν αναλάβει ο Ηλίας Θεοδωράτος και ο Ευστράτιος Χατζηκωνσταντίνου.

 

Έκπτωση για τις διαφημίσεις και το 2023

 

Με τον ν. 5005/2022 του Γιάννη Οικονόμου παρατείνεται και για το τρέχον έτος η ρύθμιση για την προσαυξημένη έκπτωση (κατά ποσοστό 30%) διαφημιστικής δαπάνης επιχειρήσεων. Η ρύθμιση ίσχυε ήδη από το 2020 μέχρι το 2022 και ξεκίνησε με αφορμή την πανδημία. Οι δαπάνες διαφήμισης περιλαμβάνουν την ανάρτηση διαφημιστικών μηνυμάτων ή επί πληρωμή δημοσιεύσεις σε χώρους που νόμιμα προορίζονται για υπαίθρια διαφήμιση και την αγορά χρόνου ή χώρου με σκοπό τη μετάδοση ή καταχώριση μέσω των ΜΜΕ και των ψυχαγωγικών ΜΜΕ. Η διαφημιστική δαπάνη εκπίπτει φορολογικά προσαυξημένη, εφόσον το ύψος της υπερβαίνει κατά 5% την αντίστοιχη δαπάνη του 2019. Όσον αφορά τη διαφήμιση στο internet, η επιχείρηση που την υποδέχεται πρέπει να εγγραφεί στο νέο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

 

Φορολόγηση 15% στις πολυεθνικές

 

Η υιοθέτηση της ελάχιστης πραγματικής φορολόγησης των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων με συντελεστή 15% ανακοινώθηκε πρόσφατα. Δεν είναι όμως σαφές αν θα μπορέσει να συμπεριλάβει και τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τηλεόραση και τις επικοινωνίες στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι και σήμερα απουσιάζουν από το Μητρώο Οπτικοακουστικών Υπηρεσιώντου ΕΣΡ, που τηρείται με βάση τη σχετική πρόβλεψη του ν. 4779/2021, όλοι οι μεγάλοι παίκτες, όπως το Netflix, η Disney+ ή το YouTube.

 

Πρόστιμα ύψους 2.340.000 ευρώ

 

Πρόστιμα ύψους 2.340.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς το 2021 για παραβίαση της νομοθεσίας, έναντι προστίμων ύψους 1.672.000 ευρώ το 2020. Όπως προκύπτει από την καθυστερημένη δημοσίευση της Έκθεσης Πεπραγμένων του έτους 2021, η Αρχή επέβαλε πρόστιμα ύψους 2.340.000 ευρώ σε τηλεοπτικούς σταθμούς και 305.000 ευρώ σε ραδιοφωνικούς πριν από δύο χρόνια. Αντίστοιχα, το 2020 το ΕΣΡ επέβαλε σε τηλεοπτικούς σταθμούς πρόστιμα ύψους 1.660.000 ευρώ και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς πρόστιμα ύψους 12.000 ευρώ.