Μετά τα τανκς oι ΗΠΑ έτοιμες να στείλουν και F16 στην Ουκρανία

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση στον πόλεμο με τη Ρωσία. Και όχι στήριξη στα λόγια, άλλα έμπρακτη, καθώς το Κίεβο τον τελευταίο καιρό απευθύνει εκκλήσεις προς Ευρώπη και ΗΠΑ για αποστολή μαχητικών που θα ενισχύσουν τη θέση του στη γραμμή μάχης. Και όλα αυτά, ενώ σε λιγότερο από ένα μήνα η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη κλείνει έναν χρόνο και η Μόσχα αναμένεται να «γιορτάσει» με νέα, σφοδρή επίθεση.

Όπως αναφέρει και το Politico σε νέα εκτενή του ανάλυση για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματούχων πιέζει αθόρυβα το Πεντάγωνο να εγκρίνει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 για να βοηθήσει τη χώρα να αμυνθεί από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων και drone, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η Ουκρανία έχει διατηρήσει τα αμερικανικής κατασκευής F-16 στη λίστα των επιθυμητών της όπλων. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον και το Κίεβο θεωρούν το πυροβολικό, τα τεθωρακισμένα και τα επίγεια συστήματα αεράμυνας ως πιο επείγουσες ανάγκες, καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να προστατεύσει τις μη στρατιωτικές υποδομές και να ανακτήσει το έδαφος που καταλαμβάνεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα επίθεση για την ανακατάληψη εδάφους την άνοιξη, η εκστρατεία εντός του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για μαχητικά αεροσκάφη κερδίζει δυναμική, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου και δύο άλλα άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν να μην κατονομαστούν προκειμένου να συζητήσουν εσωτερικά θέματα.

Υποκινούμενη εν μέρει από την ταχεία έγκριση των αρμάτων μάχης και των συστημάτων αεράμυνας Patriot – τα οποία πριν από λίγο καιρό ήταν απαγορευμένα για εξαγωγή στην Ουκρανία – υπάρχει ανανεωμένη αισιοδοξία στο Κίεβο ότι τα αμερικανικά τζετ θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα που θα αποκτήσει το Κίεβο.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτό», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για τα F-16, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Το πρόσωπο αυτό τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση.

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δηλώσει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι η πρώτη της προτεραιότητα, τόνισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο είναι επικεντρωμένο στο να στείλει στο Κίεβο τις δυνατότητες που χρειάζεται για την άμεση μάχη.

Τα μαχητικά αεροσκάφη ενδέχεται όμως, να μεταφερθούν στη γραμμή μάχης σύντομα. Το Κίεβο έχει ανανεώσει το αίτημά του για σύγχρονα μαχητικά τις τελευταίες ημέρες, με έναν κορυφαίο σύμβουλο του υπουργού Άμυνας της χώρας να λέει στα μέσα ενημέρωσης ότι αξιωματούχοι θα πιέσουν για την απόκτηση των τζετ από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της συμμετέχουν σε συνομιλίες «ταχείας διαδρομής» για πιθανή αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και στρατιωτικών αεροσκαφών.

Ένας σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι το θέμα έχει τεθεί στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν υπάρχει «τίποτα πολύ σοβαρό» στο τραπέζι ακόμη. Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου είπε ότι μπορεί να χρειαστούν «εβδομάδες» για να λάβουν οι ΗΠΑ μια απόφαση σχετικά με τις αποστολές των δικών τους τζετ και να εγκρίνουν την επανεξαγωγή των F-16 από άλλες χώρες.

«Αν τα αποκτήσουμε, τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι απλά τεράστια. Δεν είναι μόνο F-16: αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», είπε στο Reuters ο Γιούρι Σακ, ο οποίος συμβουλεύει τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επεσήμανε τις παρατηρήσεις του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Φάινερ. Είπε ότι οι ΗΠΑ θα συζητήσουν «πολύ προσεκτικά» για τα μαχητικά αεροσκάφη με το Κίεβο και τους συμμάχους του.

«Δεν έχουμε αποκλείσει κανένα συγκεκριμένο σύστημα», δήλωσε ο Φάινερ στο MSNBC.

Η Ουκρανία θέλει σύγχρονα μαχητικά – F-16 ή F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ή τα ευρωπαϊκά τους ισοδύναμα γερμανικά Tornado ή σουηδικά Gripen – για να αντικαταστήσουν τον στόλο των αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής. Δεκάδες από τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα μέσα στον επόμενο χρόνο καθώς χώρες όπως η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία θα αναβαθμίσουν τον στόλο τους με αμερικανικά μαχητικά F-35.

Παρά την ηλικία των αεροσκαφών της Ουκρανίας, η ολοκληρωμένη αεράμυνα του Κιέβου έχει εμποδίσει τη Ρωσία να κυριαρχήσει στους ουρανούς της από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.