Αμερικανός πτέραρχος προβλέπει πόλεμο με την Κίνα το 2025

Η Κίνα θα μπορούσε να βρίσκεται σε πόλεμο με τις ΗΠΑ σε δύο χρόνια από τώρα, εκτιμά ο πτέραρχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Μάικλ Μίνιχαν.

Ο Μίνιχαν ως επικεφαλής του στόλου των αεροσκαφών μεταφοράς και ανεφοδιασμού της Αεροπορίας, προειδοποίησε το προσωπικό να επισπεύσει τις προετοιμασίες του για πιθανή σύγκρουση, επικαλούμενος τις φιλοδοξίες του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

H Ελλάδα ανάμεσα στα 5 μέρη που θα μπορούσε να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

«Ελπίζω να κάνω λάθος» έγραψε στο υπόμνημά του ο Μίνιχαν και συμπλήρωσε: «Το ένστικτό μου, μου λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025. Ο Σι εξασφάλισε την τρίτη του θητεία και όρισε το πολεμικό του συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2022. Οι προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν είναι το 2024 και θα προσφέρουν στον Σι έναν λόγο. Οι προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το 2024 και θα προσφέρουν στον Σι μια αποσπασμένη Αμερική. Όλα είναι ευθυγραμμισμένα με το έτος 2025».

Παράλληλα συνιστά στους χιλιάδες στρατιώτες να είναι περισσότερο «επιθετικοί» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους.

«Τρέξε σκόπιμα, όχι απερίσκεπτα», σημειώνει. «Αν αισθάνεστε άνετα στον τρόπο που προπονείστε, τότε δεν παίρνετε αρκετό ρίσκο» υπογραμμίζει.

Μια εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, επαλήθευσε την αυθεντικότητα του υπομνήματος του Μίνιχαν, γράφοντας σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης μετά την κυκλοφορία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η διαταγή του Μίνιχαν «στηρίζεται στις θεμελιώδεις προσπάθειες της Διοίκησης Αεροπορικής Κινητικότητας του περασμένου έτους να προετοιμάσει τις δυνάμεις για μελλοντική σύγκρουση, εάν αποτύχει η αποτροπή».

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι μια ανερχόμενη Κίνα μπορεί να εξαπολύσει επίθεση στην Ταϊβάν, η οποία διοικείται ανεξάρτητα.

Το Υπουργείο Άμυνας υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον προκάτοχό του, τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έχει ανακηρρύξει την Κίνα μακροπρόθεσμο «ζήτημα», επικαλούμενο την ταχεία στρατιωτική επέκταση και τη διεκδικητική συμπεριφορά του Πεκίνου τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το εάν και πότε η Κίνα μπορεί να επιχειρήσει να καταλάβει την Ταϊβάν.

Το 2021, ο Ναύαρχος Φιλ Ντέιβιντσον, τότε αρχηγός της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, προέβλεψε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια προσπάθεια έως το 2027. Αυτό το χρονοδιάγραμμα έκτοτε ονομάστηκε «το παράθυρο του Ντέιβιντσον» από ορισμένους μελετητές εθνικής ασφάλειας.