Φωτιά στα μπατζάκια του Ερντογάν βάζει το γερμανικό περιοδικό Stern

«Για να καταφέρει να μείνει στην εξουσία, δημιουργεί συγκρούσεις, εντός της Τουρκίας, στη Συρία ενδεχομένως και στη Γερμανία. Ενώ συζητά με τη Δύση και τον Πούτιν, υποτιμά το ΝΑΤΟ».

Τα παραπάνω αποτελούν αναφορές του γερμανικού περιοδικού Stern για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο -λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές- χαρακτηρίζει «εμπρηστή».

Να σημειωθεί ότι προ λίγων ημερών και το περιοδικό Economist έγραφε πως «η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε την συνάντηση που θα είχε αύριο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς έπειτα από διαφωνία των δύο επιτελείων, μετέδωσε το δίκτυο RND, επικαλούμενο πηγές στο τουρκικό κυβερνών κόμμα.

«Έχει γίνει ‘εμπρηστής’»

Στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού για τον Τούρκο πρόεδρο, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο «Ερντογάν, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, έχει γίνει ‘εμπρηστής’ τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό», προτάσσοντας τη στάση του στις περιπτώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στη Συρία και στη Λιβύη, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «απειλεί μια σύμμαχο χώρα με πυραύλους, ακόμα και πως θα πλήξει με Tayfun την Αθήνα».

Το Stern χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «εμπρηστή» και σε ότι αφορά στη Γερμανία, στην οποία επιχειρεί να φέρει το μίσος κατά των πολιτικών του αντιπάλων, που χαρακτηρίζει τον προεκλογικό του αγώνα.

«Διαπραγματεύεται με τον Πούτιν και τη Δύση, υποτιμά το ΝΑΤΟ και ξεκινάει πόλεμο στη Συρία. Παλεύει αμείλικτα για να διατηρήσει την εξουσία στο εσωτερικό» τονίζεται στο άρθρο, στο οποίο επισημαίνεται, ακόμα, πως μέχρι τώρα έχει βρει κλειστές πόρτες στις απόπειρες επικοινωνίας με το Βερολίνο.

Αναφέροντας, επίσης, ότι «ο Ερντογάν κρατάει πολλά μέτωπα ανοιχτά στο εξωτερικό, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, χρησιμοποιώντας τη δύναμή του», το γερμανικό περιοδικό έκανε ειδική μνεία στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, γράφοντας: «Θα δεχτεί ο Ερντογάν μια εκλογική ήττα; Ο εταίρος του, το κόμμα MHP, είναι τόσο καλά εδραιωμένο στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας που ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, ακόμα κι αν το κοινό έχει διαφορετικές προτιμήσεις».

Ακύρωσε το ταξίδι στην Γερμανία ο Ερντογάν

Η τουρκική προεδρία ακύρωσε την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή, επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έπειτα από διαφωνία των δύο επιτελείων, μετέδωσε το δίκτυο RND, επικαλούμενο πηγές στο τουρκικό κυβερνών κόμμα.

Ο τούρκος πρόεδρος επρόκειτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συναντηθεί αύριο με τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία. Η επίσκεψη ωστόσο δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποτέ, καθώς τελικά οι δύο πλευρές – μέσω του διπλωματικού συμβούλου της καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ και του συνεργάτη του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν – διαφώνησαν για την ώρα της συνάντησης, αλλά κυρίως για τα θέματα που ήθελε να θίξει η γερμανική πλευρά – και μάλιστα δημοσίως.

Σύμφωνα με το RND, η καγκελαρία ήθελε να επικρίνει δημόσια την πρόσφατη εμφάνιση του βουλευτή του ΑΚΡ Μουσταφά Ατσικγκιέζ στο Νόις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στο πλαίσιο προεκλογικής εκδήλωσης σε τζαμί που ανήκει στο δίκτυο των «Γκρίζων Λύκων».

Ο βουλευτής ζητούσε από το βήμα την εξόντωση Κούρδων και Γκιουλενιστών και είχε προκαλέσει την παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ: «Εάν οι τούρκοι εκπρόσωποι δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εμφανίσεις όπως αυτή του τούρκου βουλευτή στο Νόις δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το μίσος και η ρητορική μίσους δεν έχουν θέση στη Γερμανία», έγραψε η κυρία Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter και υπενθύμισε ότι «αναμφισβήτητα, οι εκδηλώσεις ξένων προεκλογικών εκστρατειών έπρεπε να λάβουν έγκριση», ενώ προειδοποίησε ότι «εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν ακολουθήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες».

Εκπρόσωποι της τουρκικής πρεσβείας στο Βερολίνο είχαν κληθεί τότε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για το ίδιο θέμα.

Προεκλογική η επίσκεψή του Ερντογάν στο Βερολίνο

Όπως μεταδίδει το RND, τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχαν οδηγήσει σε εικασίες ότι θα χρησιμοποιούσε την παρουσία του για την προεκλογική του εκστρατεία. Από κύκλους του ΑΚΡ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα θα σεβαστεί την απαγόρευση που είχε εκδώσει η γερμανική κυβέρνηση ήδη από τις εκλογές του 2017, ζητήθηκε ωστόσο «η ίδια απαγόρευση να ισχύσει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν ήδη εκστρατεία στη Γερμανία». Στις βουλευτικές εκλογές του 2018 περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άτομα με δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία ζούσαν στο εξωτερικό, σχεδόν οι μισοί από αυτούς στη Γερμανία.