Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας οι τελετές παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΝ

Παρουσία των Υπουργού και Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου και Νίκου Χαρδαλιά αντίστοιχα αλλά και σύσσωμης της στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα διαδοχικώς οι τελετές παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγών ΓΕΝ και ΓΕΣ (κατά χρονολογική σειρά) στις Σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αντιστοίχως!

Παρόντες σε αμφότερες τις τελετές ήταν επίσης ο Υπουργός Μεταναστεύσεως Νότης Μηταράκης (στη ΣΝΔ), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και οι νέοι Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ στις τελετές αλλήλων.

Στις τελετές παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, τέως ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ, Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς σήμερα π.χ. είχε κρίσεις η ΕΛΑΣ), Ακόλουθοι Αμύνης ξένων κρατών, Επίτιμοι Αρχηγοί, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Εκκλησίας.

003

Στον Πειραιά, στις εγκαταστάσεις της ΣΝΔ πραγματοποιήθηκε η τελετή παραδόσεως – παραλαβής του απερχομένου Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου ε.α. Στυλιανού Πετράκη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ. Στην τελετή στην κοιτίδα του Πολεμικού Ναυτικού, με τη φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» και την πυραυλάκατο «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ», να ναυλοχούν στον προ της Σχολής θαλάσσιο χώρο της Πειραϊκής, το κλίμα ήταν τυπικό μεν, συμφώνως με το στρατιωτικό πρωτόκολλο, ψυχρό δε, για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, το οποίο φάνηκε σε τέσσερα – κατά την προσωπική μας άποψη – χαρακτηριστικά σημεία:

Πρώτο στην ανάγνωση της τελευταίας Ημερήσιας Διαταγής του παραδίδοντος Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Πετράκη, ο οποίος ευχαρίστησε τους ΠΑΝΤΕΣ, μέχρι και το προσωπικό του γραφείου του, τους δε Αρχηγούς νυν και πρώην ονομαστικώς, και βεβαίως τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Π.Λυμπέρη ΠΝ, «παραλείποντας» να ευχαριστήσει τον Στρατηγό Φλώρο, τον οποίο δεν ανέφερε καν.

012

Δεύτερο, ο Ναύαρχος Πετράκης κατέταξε στις επιτυχίες της θητείας του την απόφαση για τα λεγόμενα «πλεύσιμα του Στόλου», που – κατά τα δημοσιεύματα – είχε αποτελέσει σοβαρό σημείο τριβής με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ που έκανε πρόταση για κάτι τελείως διαφορετικό.

Τρίτο, στη συνέχεια, αμέσως μετά, κατά την υποστολή του επισείοντος του πρώην Αρχηγού, ο Στρατηγός «ανταπέδωσε» και δεν χαιρετούσε κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσης διαδικασίας, αλλά ίστατο εις στάσιν προσοχής.

Τέταρτο, κατά την απονομή των αναμνηστικών δώρων, όταν έφτασε η σειρά του Στρατηγού Φλώρου ανέβηκε στο βάθρο, έδωσε άμεσα και σιωπηλά τα δώρα και πήγε να κατέβει, οπότε επανήλθε και από μικροφώνου ευχαρίστησε τον Ναύαρχο Πετράκη επί 22 ολόκληρα δευτερόλεπτα, προτού κατέλθει οριστικώς και μέσα στην εκκωφαντική σιωπή του Ναυάρχου Πετράκη, ο οποίος δεν έλαβε τον λόγο ως είθισται – για να ευχαριστήσει.

002

Μικρές, ασήμαντες ίσως «λεπτομέρειες», που ωστόσο δείχνουν πολλά. Άλλωστε «εξ όνυχος τον λέοντα» λέει η παροιμία, ενώ επίσης σημειώθηκε και η απουσία του πρώην Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου ε.α. Π.Λυμπέρη από την τελετή.

018

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι στη δική του πρώτη Ημερήσια Διαταγή ο νέος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, επισημαίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της αρχηγίας του, κατέληξε λέγων – απευθυνόμενος προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ – ότι όλα αυτά θα γίνουν «σύμφωνα με τις διαταγές σας», φράση η οποία σχολιάστηκε από πολλούς παρισταμένους, ως «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο Επιτελείων!

Λίγη ώρα αργότερα, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής, πραγματοποιήθηκε η τελετή παραδόσεως – παραλαβής του απερχομένου Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού ε.α. Χαράλαμπου Λαλούση στον Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, αλλά σε τελείως διαφορετικό κλίμα, όπου η ψυχολογική και ανθρώπινη πλευρά του Στρατηγού Φλώρου, ήταν η μέρα με τη νύχτα, καθώς βρισκόταν σε ένα οικείο περιβάλλον, περιβαλλόμενος με φίλους και συμμαθητές.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και κατά την προσφώνησή του προς τον πρώην πλέον Αρχηγό Στρατηγό Λαλούση, τον οποίο αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε με τα θερμότερα λόγια (όπως και όλοι οι υπόλοιποι άλλωστε) ενώ τον αγκάλιασε και τον ασπάστηκε.

IMG_20230125_113014

Επίσης ενδεικτικό του όλου θερμού κλίματος ήταν η αποστροφή του σύντομου χαιρετισμού του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Στρατηγό Λαλούση του είπε ότι «δεν ξέρω αν θα πουν για μένα ότι ήμουν ένας καλός υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά εγώ μπορώ να πω με σιγουριά ότι εσύ ήσουν ο καλύτερος Αρχηγός».

022

Ενώ από την πλευρά του ο ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιάς «υπενθύμισε» μία άλλη άγνωστη πτυχή της ζωής της «ήρεμης δύναμης» που λέγεται Στρατηγός Λαλούσης, και δεν είναι άλλη από την τρομερή αγάπη του για τη Μουσική, παίζοντας κιθάρα, ντράμ και συνθεσάϊζερ, ενώ έχει μια τεράστια συλλογή δίσκων βινυλίου, προσφέροντάς του ως προσωπικό αναμνηστικό δώρο, ένα …πολυκάναλο μείκτη κιθάρας για τον ελεύθερο χρόνο του!