Μετά το Βερολίνο ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή 31 Abrams 400 εκατ. δολαρίων

Μετά την απόφαση του Βερολίνου, που χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας, χαρίζοντας ανακούφιση στους συμμάχους, ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την αποστολή 31 αρμάτων μάχης, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, προς το Κίεβο.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δώσει ομιλία για το θέμα, σε λίγη ώρα, η Μόσχα – δια του πρεσβευτή της στις ΗΠΑ – εξαπολύει απειλές, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη πρόκληση» κατά του Κρεμλίνου.

«Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να στείλουν άρματα μάχης, δικαιολογώντας τη συγκεριμένη κίνηση με ισχυρισμούς περί ενίσχυσης άμυνας, κάτι τέτοιο δεν θα δουλέψει» τόνισε ειδικότερα ο πρεσβευτής.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο ύστερα και από τις πιέσεις των χωρών της Βαλτικής.

«Έχουμε προχωρήσει βήμα βήμα και οδηγήθηκαμε σε αυτήν την απόφαση» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με άρματα μάχης» τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία έπραξε το σωστό.

Στην Μπούντεσταγκ, ο Γερμανός καγκελάριος διεμήνυσε ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία.

«Γι’ αυτό είναι σωστό, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να δώσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Μιλώντας για την απόφαση να σταλούν τα άρματα μάχης και δίνοντας άδεια σε άλλες χώρες να στείλουν τα δικά τους, ο Σολτς έκανε λόγο για μια «σωστή αρχή».

«Υπάρχουν πολίτες στη χώρα μας που ανησυχούν. Σε αυτούς τους πολίτες θέλω να πω: Εμπιστευτείτε με! Εμπιστευτείτε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση!» συνέχισε.

«Θα ήταν σοβαρό λάθος να προχωρήσουμε μόνοι μας, πρέπει να συντονιστούμε με τους συμμάχους μας» σημείωσε, δε, κατά την ομιλία του ο Γερμανός καγκελάριος.

«Συμφωνώ απολύτως με την στάση του Αμερικανού προέδρου. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον» τόνισε, μεταξύ άλλων.