Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για τα F-35

Αντιπροσωπείες του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του τουρκικού υπουργείου Άμυνας πραγματοποίησαν τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για τα F-35 στις 18 Ιανουαρίου, στην Ουάσιγκτον, καθώς ο πρώτος γύρος είχε διεξαχθεί στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις μέσω της επόμενης συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023.

Τσαβούσογλου για τα F-35 στην Αθήνα

Για «έλλειψη ισορροπίας» είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ στο θέμα των εξοπλισμών σε Ελλάδα και Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας επισήμως την αμερικανική πρόταση για παραχώρηση F-35 στην Αθήνα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είχε δηλώσει ότι «το θέμα της παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα είναι μια είδηση που διαβάζουμε κι εμείς στα ΜΜΕ. Αλλά γενικά λέμε το εξής στις ΗΠΑ: Η ισορροπία στις σχέσεις με Τουρκία και Ελλάδα έχει αρχίσει να χαλάει. Η Αμερική είχε μια πολιτική ισορροπίας. Δυστυχώς, και η ισορροπία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο άρχισε να επιδεινώνεται. Ένας σύμμαχος, όπως η Αμερική, πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες. Αυτό έχουμε να πούμε. Διαφορετικά, δεν μας ενδιαφέρει ποιος πουλά ποιο όπλο σε ποιον. Το σημαντικό είναι, ποια είναι η δύναμή μας; Τι κάνουμε; Ποια βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας; Αυτό είναι πιο σημαντικό για εμάς».