Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Όσο η Ελλάδα, εξοπλίζει τα νησιά… παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης»

Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε και πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας την αξίωση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος, στις δηλώσεις του, μετά την προσευχή της Παρασκευής, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συμφωνίες στρατιωτικοποιώντας τα νησιά, κι ενώ νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Νταβός, έστελνε μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία.

«Όσο η Ελλάδα, εξοπλίζει νησιά…»
«Όσο η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, κάνει βήματα ενάντια στη συνθήκη Λωζάνης», υποστήριξε, ο Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρωθυπουργός από το Νταβός, ισχυρίστηκε πως: «Οι δηλώσεις Μητσοτάκη δεν επαρκούν ώστε να καθορίσουν την τύχη της περιοχής. Βλέπουμε ότι η προσέγγιση τόσο της Λωζάνης όσο και των νησιών δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή από τις ελληνικές αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, από το Νταβός, αναφέρθηκε στις τουρκικές αξιώσεις για νησιά, σημειώνοντας: «Υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για το γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και ρωτώ, υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστική η άποψη ότι η τουρκική χώρα αποτελεί για τα ελληνικά νησιά;[…] Δεν μπορούμε να συζητήσουμε θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η Τουρκία υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη, αρνούμενη οποιοδήποτε δικαίωμα της Κρήτης σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτές είναι απαράδεκτες αιτιάσεις».

Πυρά και κατά Economist

Από το μένος Ερντογάν, δεν γλίτωσε ούτε το βρετανικό περιοδικό The Economist, το οποίο μεταξύ άλλων έγραψε ότι η Τουρκία είναι στα πρόθυρα της δικτατορίας και αποκάλεσε τον Ερντογάν, «νταή».

«Το βρετανικό περιοδικό καθορίζει τη μοίρα της Τουρκίας; Το έθνος μου την καθορίζει. Ό,τι λέει το έθνος μου, αυτό συμβαίνει στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν.