Μυστήριο με τρεις «Ισπανούς δύτες» που διασώθηκαν στη Βαλτική και μετά εξαφανίστηκαν

Μυστήριο εξακολουθεί να παραμένει για την Πολωνία ο ξαφνικός εντοπισμός τριών δυτών, οι οποίοι ωστόσο λίγο μετά… εξαφανίστηκαν.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε την Πέμπτη (19/1) ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να ερευνήσουν την υπόθεση της διάσωσης τριών δυτών στη Βαλτική Θάλασσα.

Τη νύχτα της Κυριακής (15/1) προς τη Δευτέρα (16/1) οι τρεις άνδρες έστειλαν σήμερα κινδύνου, αφού το σκάφος τους υπέστη βλάβη. Τους διέσωσε η Πολωνική Ακτοφυλακή, κοντά στην πόλη-λιμάνι του Γκντανσκ. Δήλωσαν ότι ήταν Ισπανοί και έψαχναν για κεχριμπάρι.

Σύμφωνα με τα πολωνικά ΜΜΕ, μόνο ο ένας από αυτούς διέθετε έγγραφα ταυτότητας. Αφού τους έγινε έλεγχος από την Αστυνομία, στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Λίγο αργότερα, τα κινητά τηλέφωνα που είχαν δηλώσει, αποδείχθηκε ότι ήταν ανενεργά.

«Διέταξα μια εις βάθος έρευνα για την υπόθεση αυτή», είπε στους δημοσιογράφους ο Μοραβιέτσκι, αφού εκφράστηκαν αμφιβολίες για την πραγματική ταυτότητα των δυτών.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι διέθεταν ακριβό καταδυτικό εξοπλισμό και έχουν ήδη φύγει από την Πολωνία.

«Ίσως επρόκειτο για πολύ επικίνδυνους ανθρώπους», είπε ο Μοραβιέτσκι. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενισχυθεί η ασφάλεια στρατηγικής σημασίας υποδομών, όπως του τερματικού σταθμού LNG στο Σβίνουτσι και ο αγωγός φυσικού αερίου Baltic Pipe που συνδέει την Πολωνία με τη Νορβηγία.

«Είναι προφανές ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κίνδυνος σαμποτάζ από τη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά και η ασφάλεια των υποδομών πρέπει να ενισχυθεί», τόνισε.