Η ΕΕ «ρίχνει» 242 εκατ. ευρώ στη Φινλανδία για τη συγκρότηση εποθεμάτων έναντι πυρηνικών απειλών

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χορήγησε στην Φινλανδία 242 εκατομμύρια ευρώ για την σύσταση για πρώτη φορά αποθεμάτων για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών και για χρήση από όλα τα κράτη μέλη, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την ανάγκη για την ενίσχυση της «ετοιμότητας CBRN» της ΕΕ», ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνς Λέναρτσιτς.

Το απόθεμα θα αποτελείται από εξοπλισμό διάσωσης και ιατρικό υλικό, όπως αντίδοτα και μέτρα αντιμετώπισης ραδιολογικού κινδύνου, για την προστασία των διασωστών και του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας.

Η Φινλανδία μοιράζεται κοινά σύνορα με την Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων και βρίσκεται κοντά στις χώρες της Βαλτικής, που ανησυχούν επίσης ότι μία κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην χρήση πυρηνικών όπλων ή σε πυρηνικό ατύχημα.

«Τα αποθέματα που θα συσταθούν στην Φινλανδία θα βελτιώσουν την στρατηγική ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσει διαφόρων τύπων απειλές, κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εσωτερικών Κρίστα Μίκονεν.

Τα αποθέματα θα είναι έτοιμα για χρήση το 2024 και στόχος θα είναι η αποστολή τους σε ζώνη κρίσης εντός 12 ωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ