Τα είπαν Πούτιν – Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους προέδρους Τουρκίας και Ρωσίας να συζητούν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ερντογάν στην καταστροφική γραμμή του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο στηρίζεται στην εντατικοποίηση των εχθροπραξιών με την υποστήριξη των δυτικών ‘χορηγών’, αυξάνοντας τον όγκο των μεταφερόμενων όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού», αναφέρει σε σχετική ενημέρωση το Κρεμλίνο.

Μάλιστα, ανέφερε ως «παράδειγμα της υποκριτικής πολιτικής του Κιέβου την απόρριψη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός για την περίοδο των Ορθόδοξων Χριστουγέννων».

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν επανέλαβε την ετοιμότητά του να παίξει ρόλο μεσολαβητή και εγγυητή στη θέσπιση μακροχρόνιας ειρήνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι δύο πρόεδροι έθεσαν το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κυρίως των τραυματιών, ενώ εξέτασαν την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Επιπλέον, συζήτησαν για τη Συρία και την προσπάθεια εξομάλυνσης των τουρκο-συριακών σχέσεων και επιβεβαίωσαν επίσης την πρόθεσή τους να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων για το έργο του κόμβου φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την εξομάλυνση των τουρκοσυριακών σχέσεων, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.