Έκθεση «καταπέλτης» του αμερικανικού Κογκρέσου για την Τουρκία

Νέα καταδίκη για την Τουρκία, μετά την έκθεση «κόλαφο» του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στην οποία οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον περιγράφονται με μελανά χρώματα, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022, εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

Παράλληλα, στην έκθεση που εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγράφεται και η ρητή καταδίκη του Κογκρέσου για τις τουρκικές υπερπτήσεις: «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Στην έκθεση αποτυπώνεται το χάσμα ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν, με το Κογκρέσο να εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του για τη στενή συνεργασίας της Άγκυρας με τη Μόσχα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με την Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το ίδιο προβληματισμένη είναι η αμερικανική πλευρά και για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο, με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες.

»Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», σημειώνεται στην έκθεση.