Όλαφ Σολτς: Ίσως χρειαστεί να διακόψουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα αν επιτεθεί στην Ταϊβάν

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit ότι η Γερμανία μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει τις σχέσεις της με τη Κίνα όπως έκανε με τη Ρωσία, στην περίπτωση που η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Η Γερμανία επεξεργάζεται μια νέα στρατηγική για την Κίνα στο πλαίσιο μιας πιο νηφάλιας προσέγγισης για τις σχέσεις και θέλει να μειώσει την εξάρτηση από την οικονομική υπερδύναμη της Ασίας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αύριο, μεθαύριο ή σε 10 χρόνια, ίσως έρθει η στιγμή που η Κίνα θα περάσει τα σύνορα», δήλωσε ο Λαρς Κλινγκμπάιλ στην εφημερίδα Die Zeit. «Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, οι σχέσεις μας με την Κίνα θα αλλάξουν επίσης θεμελιωδώς, όπως συμβαίνει με τη Ρωσία».

Ο Σολτς έχει πει ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν μπορούν να επιστρέψουν στην περίοδο πριν από την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία. Αν και η Γερμανία έχει βοηθήσει την Ουκρανία να εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει την εισβολή, υψηλόβαθμη Γερμανίδα βουλευτής δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία δεν θα προμηθεύσει όπλα στην Ταϊβάν, ούτε της ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν είναι δικό της έδαφος.

«Η κατάσταση εδώ είναι διαφορετική. Ο ρόλος μας είναι λιγότερο στρατιωτικός εδώ. Είναι οικονομικό ζήτημα», δήλωσε η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου, ενώ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ταϊπέι. Ο Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί περισσότερο από την Κίνα, να ανοίξει άλλες αγορές και να βρει άλλους εταίρους για εμπόριο σε πρώτες ύλες, προσθέτοντας ότι: «Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα από τη σχέση μας με τη Ρωσία».

Τα σχέδια του Βερολίνου για μια νέα στρατηγική για την Κίνα σηματοδοτούν την απομάκρυνση από τις πολιτικές του υπό την πρώην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που έπαιρνε μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές μαζί της στα συχνά της ταξίδια στην Κίνα και είδε άνθιση στις οικονομικές σχέσεις. Η Κίνα έγινε ο βασικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2016. Τα τελευταία χρόνια, Γερμανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες τίθενται υπέρ της μεγαλύτερης διαφοροποίησης στο εμπόριο με την Ασία, ως απάντηση στον αυξανόμενο έλεγχο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην κοινωνία και την οικονομία. Λίγο πριν αποχωρήσει από το αξίωμά της το 2021, η Μέρκελ δήλωσε στο Reuters ότι ίσως υπήρξε αρχικά αφελής σε κάποιους τομείς συνεργασίας με την Κίνα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ