Στο Σολεντάρ οι πιο σκληρές μάχες του ουκρανικού πολέμου

Στο Σολεντάρ έχει μεταφερθεί τις τελευταίες μέρες το κύριο μέτωπο του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, με τους Ρώσους να επισημαίνουν πως η πόλη, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα μακριά από το Μπαχμούτ, πολύ σύντομα θα βρεθεί υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Αυτό τόνισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο επικεφαλής της ρωσόφιλης διοίκησης του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν. «Πράγματι, τώρα όλη η προσοχή είναι στραμμένη τόσο στο Μπαχμούτ όσο και στο Σολεντάρ… τα γεγονότα εκτυλίσσονται τώρα εκεί με τέτοιο τρόπο ώστε η πόλη να είναι πολύ κοντά στην απελευθέρωση. Έρχεται με πολύ υψηλό τίμημα», είπε, αναγνωρίζοντας τις πολύ μεγάλες απώλειες του ρωσικού στρατού στις σκληρές μάχες με τους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με τον Πουσίλιν, τώρα οι μάχες έχουν μετατοπιστεί στο δυτικό τμήμα του Σολεντάρ.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ομάδας «Wagner», που δραστηριοποιείται έντονα σε αυτή τη μάχη, αναγνώρισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα υπερασπίζονται με «τιμή» το Σολεντάρ.

Σε μια δήλωση στο Telegram, ο Γεβγένι Πριγκόζιν ανέφερε ότι «οι πιο σκληρές, αιματηρές μάχες δίνονται» για την πόλη, η οποία απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο ιδρυτής της «Wagner», ο οποίος είναι σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του εργάζονται «αποκλειστικά» για την κατάληψη του Σολεντάρ.

Η συγηκεκριμένη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας είναι ο τόπος μερικών από τις σφοδρότερες μάχες στον πόλεμο αυτή τη στιγμή και ο Πριγκόζιν προσπαθεί να την καταλάβει μαζί με το Μπαχμούτ εδώ και μήνες.

Τα ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να αποκρούσουν μια προηγούμενη απόπειρα κατάληψής του, αλλά ένας μεγάλος αριθμός φιλορώσων μισθοφόρων στρατιωτών επέστρεψε γρήγορα αυτή την εβδομάδα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε χθες στο Telegram: «Ο εχθρός πατά κυριολεκτικά πάνω στα πτώματα των δικών του στρατιωτών, χρησιμοποιώντας μαζικό πυροβολικό, συστήματα MLRS και όλμους».

Και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε ειδική αναφορά στους στρατιώτες που αντιστέκονται στις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις στο Σολεντάρ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τον πολύτιμο χρόνο που έχουν κερδίσει.