Τσεχία: Νομοθετική κατοχύρωση του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες

Με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Τσεχίας επιδιώκει να γίνει μέρος της νομοθεσίας της χώρας η τήρηση του στόχου που έχει ορίσει ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού οι αμυντικές δαπάνες να ανέρχονται στο 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ).

Η κίνηση χαρακτηρίζεται σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της χώρας από τον τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. Ο στόχος ορίζεται στο κείμενο πως θα πρέπει να επιτευχθεί το 2025 το αργότερο. Το τρέχον έτος, οι αμυντικές δαπάνες προβλέπεται να φθάσουν το 1,5% του ΑΕΠ.

Μεταξύ άλλων συστημάτων, η Πράγα σκοπεύει να προμηθευτεί 210 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού CV-90 από τη Σουηδία.

NATO: Διάλογος για τον στόχο του 2%

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο διάλογος στο NATO για τον στόχο του 2%. «Ορισμένοι σύμμαχοι τάσσονται σθεναρά υπέρ της ιδέας το 2% να γίνει το ελάχιστο» ποσοστό των αμυντικών δαπανών κάθε κράτους μέλους, δήλωνε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Άλλη νομοθετική πρωτοβουλία της Πράγας έχει σκοπό το υπουργείο Άμυνας να αποκτήσει πρόσβαση σε δημόσιες βάσεις δεδομένων προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για τους άνδρες και τις γυναίκες σε στρατεύσιμη ηλικία που θα επιστρατεύονταν σε περίπτωση πολέμου.

Στην Τσεχία η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει καταργηθεί ήδη από τα τέλη του 2004.