Μεξικό: Βρέθηκαν ανθρώπινα κρανία σε δέμα που εστάλη από καρτέλ

Τέσσερα ανθρώπινα κρανία αντίκρυσαν οι Αρχές στο αεροδρόμιο του Μεξικού ύστερα από έλεγχο που έκαναν σε ένα δέμα με προορισμό τις ΗΠΑ. Τα κρανία ήταν τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο και μέσα σε χαρτόκουτο.

Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κερετάρο, στο κεντρικό Μεξικό, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Φρουρά.

Το δέμα είχε ταχυδρομηθεί από τη δυτική παραθαλάσσια πολιτεία Μιτσοακάν, μία εξ’ αυτών που πλήττονται από τη βία των καρτέλ του Μεξικό, με προορισμό την πόλη Μάνινγκ, στη Νότια Καρολίνα, των ΗΠΑ.

Άγνωστη παραμένει ακόμη η ταυτότητα των ανθρώπων που ανήκαν τα κρανία, σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί και το κίνητρο της ταχυδρομικής αποστολής τους.

Οι Αρχές επισημάναν μόνο πως για τη μεταφορά ανθρώπινων λειψάνων απαιτείται ειδική άδεια από τις υγειονομικές αρχές, κάτι που δεν είχε εξασφαλιστεί.

Σαρώνει η βία των καρτέλ
Το πλήγμα που δέχεται το Μεξικό από τη βία των καρτέλ, δεν έχει τελειωμό. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι 11 άνθρωποι, ένα εκ των οποίων και ένας ραδιοφωνικός παρουσιαστής, σκοτώθηκαν στη Σιουδάδ Χουάρες, πάνω στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, σε σειρά βίαιων επεισοδίων που συνδέονταν με τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Παράλληλα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης και σύγκρουσης δύο μελών αντίπαλων καρτέλ, μέσα σε φυλακή στην πόλη Ρίο Μπράβο.

Στις συγκρούσεις ενεπλάκησαν μέλη του καρτέλ Σιναλόα του πρώην βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος εκτίει το τρέχον διάστημα την ποινή ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε στις ΗΠΑ, και μέλη της συμμορίας «Λος Μεσίκλες». Ο λόγος που ξέσπασαν τα επεισόδια δεν διευκρινίστηκε.

Κατόπιν, «αθώοι πολίτες υπέστησαν επίθεση εν είδει αντιποίνων» από μέλη της μιας από τις συμμορίες, ανέφερε ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον εμπορικού καταστήματος, η μια από τις οποίες είχε πάει να ζητήσει δουλειά, ενώ ακόμη ένας άνθρωπος τραυματίστηκε. Το κατάστημα και άλλα δύο κτίρια πυρπολήθηκαν.