Τρομάζουν τους Τούρκους οι ελληνικοί εξοπλισμοί

Συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά γίνεται στον τηλεοπτικό σταθμό Haber Global της Τουρκίας και η παρουσιάστρια Σαϊνούρ Τεζέλ ακούγεται στην αρχή να λέει ότι «Παρά τις οικονομικές κρίσεις και παρά τις τόσες δυσκολίες η Ελλάδα από το 2019 και μετά συνεχίζει τους εξοπλισμούς.

«Ασκούν πίεση στην Τουρκία»
Και προσθέτει: «Τελευταία, έγινε γνωστό πως θ’ αγοράσει 37 πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ και τέσσερις κορβέτες, ενώ η περιοχή στην οποία θα εγκατασταθούν αυτά είναι τα νησιά».

Αργότερα, ο γνωστός τούρκος αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ σχολιάζει, λέγοντας πως «Εξοπλίζοντας τόσο την Ελλάδα, ασκούν πίεση στην Τουρκία, ενώ στη ρίζα του θέματος υπάρχει και κάτι άλλο. Το ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει η ενεργειακή λεκάνη»…

Αναφερόμενος, δε, στους ελληνικούς εξοπλισμούς επισημαίνει:

«Απο τις βασικές παραμέτρους»
«Η αγορά των πυραυλικών συστημάτων που αναφέρατε, η αγορά του IRON DOME, οι Μπελάρα και από την άλλη μεριά τα Ραφάλ, τα F-35 και ο εκσυγχρονισμός των F-16, αυτά θα αποτελέσουν από τις βασικές παραμέτρους για τον καθορισμό του μέλλοντος».

Και συμπεραίνει ότι «Αυτά έρχονται για τον αγώνα για τη μοιρασιά των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τη μοιρασιά της ίδιας της ανατολικής Μεσογείου».

«Για να εμποδίσουν την αεροπορική επιχείρηση»
Σ’ άλλη συζήτηση πριν τρεις ημέρες στον ίδιο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, μιλώντας για την αμυντική τακτική της Ελλάδας, ο απόστρατος αναλυτής Ισμαήλ Χακκί Πεκίν, λέει:

«Αρχίζοντας από τα νησιά, εγκατέστησαν, σε πρώτο βαθμό συστήματα αεράμυνας. Υπάρχουν αντιαεροπορικά συστήματα τριών σταδίων μέχρι την ακτή. Και από εκεί παρακολουθούν».

Εξηγεί ότι «Για να εμποδίσουν την αεροπορική επιχείρηση της Τουρκίας τοποθετούν και ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα. Αυτή την εργασία τη συνεχίζουν. Ολες αυτές τις τοποθεσίες, η Τουρκία πρέπει να τις γνωρίζει»…

Και καταλήγει: «Εμείς δεν είναι δυνατόν να έχουμε μία κανονική ειρήνη με την Ελλάδα. Γιατί δεν είναι δυνατόν; Γιατί αυτό δεν συμφέρει την Αμερική και την Αγγλία».