Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου – Συζήτησαν για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Εν μέσω αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Συρία, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στις συνομιλίες του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των παρεμβάσεων στη Συρία, θέματα του ΝΑΤΟ και η προμήθεια των F-16.

Η Τουρκία αρχίζει τη μαζική παραγωγή πυραύλων Tayfun και αντιαεροπορικών συστημάτων

Αποφάσεις για μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών ελήφθησαν σε σύσκεψη, πριν από λίγες ημέρες, που έγινε υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Στην ίδια σύσκεψη καταρτίστηκε και σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

«Στα εγχώρια και εθνικά μας συστήματα που χρησιμοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και μονάδες ασφαλείας και ελήφθησαν αποφάσεις για 25 διαφορετικά έργα. Για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας μας. Έχουν ληφθεί αποφάσεις για νέα μαζική παραγωγή συστημάτων SİPER, HİSAR και SUNGUR. Μαζί από τους πυραύλους TAYFUN, ATMACA, TRLG-230, KARAOK, GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, ελήφθησαν αποφάσεις για τη μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών για την τορπίλη AKYA και διάφορες πλατφόρμες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Αξιολογήθηκε η τελευταία κατάσταση στο KIZILELMA, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος μας, το οποίο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του δοκιμαστική πτήση μένοντας στον αέρα για 5 ώρες, και συζητήθηκαν νέες δυνατότητες για τα UAV μας. Έχουν επίσης αποφασιστεί διάφορα έργα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 μας, νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, διάφορες αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, εξοπλισμός και εξοπλισμός, προσομοίωση, επιμελητεία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης ότι είναι απόλυτη ανάγκη για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία.