Πούτιν: Θα επενδύσουμε σε πυρηνικά σχέδια στη Λευκορωσία

Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει περαιτέρω πυρηνικά έργα στη Λευκορωσία, να εκπαιδεύσει προσωπικό και να επενδύσει στην αανάπτυξη της επιστήμης, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις συνομιλίες του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο στο Μινσκ.

«Κατασκευάζουμε έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Το πρώτο μπλοκ λειτουργεί και αντικαθιστά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου… Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτό το έργο, να εργαστούμε και να κατασκευάσουμε αντιδραστήρες, αλλά, κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια βιομηχανία, να εκπαιδεύσουμε εθνικό προσωπικό, να αναπτύξουμε την επιστήμη με τον κατάλληλο τρόπο», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν σχετικές προκαταρκτικές συμφωνίες για τα θέματα αυτά. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να συζητήσουμε και να δράσουμε, να προχωρήσουμε περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε συνεργασία της Ρωσίας με τη Λευκορωσία στον στρατιωτικο-τεχνικό τομέα.

«Υπάρχει μια κατεύθυνση που σχετίζεται με τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Δεν πρόκειται μόνο για αμοιβαίες παραδόσεις, αλλά πρόκειται για κοινές εργασίες, ανάπτυξη και συνεργασία στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας», δήλωσε ο Πούτιν