«Κλειδώνει» στα 180 ευρώ το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας

«Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να καταλήξουμε σε μια λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα. Είναι καθήκον μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο πολύ εάν δε είμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους ευρωπαίους πολίτες». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι ένα πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην πραγματικότητα πλαφόν. Συνεπώς, ένα ποσό στο εύρος των 150 -180- 200 ευρώ θα ήταν αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι μια τιμή στα 188 ευρώ θα έστελνε το σωστό μήνυμα στις αγορές».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να παραμείνει η διαφωνία μεταξύ των χωρών μελών, ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Ελπίζω πως όλοι θα σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και θα βρούμε μια συμβιβαστική οδό, μια λύση η οποία θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες, όλων των κρατών μελών».

Επεσήμανε ακόμη ότι «τα όρια ασφαλείας που έχουμε θέσει μέχρι τώρα θα μας βοηθήσουν να μην υποφέρουμε από υπερβολικά υψηλές τιμές που είχαμε φτάσει, όπως τα 340-345 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αυτό πέτυχε το προηγούμενο καλοκαίρι. Τώρα είναι η στιγμή να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε έναν μηχανισμό διόρθωσης και μετά φυσικά έχουμε τη δυνατότητα να το προσαρμόσουμε σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δούμε».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι ένα πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην πραγματικότητα πλαφόν. Συνεπώς, ένα ποσό στο εύρος των 150 -180- 200 ευρώ θα ήταν αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι μια τιμή στα 188 ευρώ θα έστελνε το σωστό μήνυμα στις αγορές».

Κλειστή σύσκεψη τεσσάρων χωρών

Χθες το βράδυ, διοργανώθηκε κλειστή σύσκεψη τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στης αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας, και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράση μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του.

Στόχος η συμφωνία να κλείσει απόψε

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στόχο να συμφωνήσουν μέχρι απόψε σε ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου και αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή, όπως η Γερμανία, κινδυνεύουν να αποτελέσουν τη μειοψηφία, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ο στόχος μου είναι να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο Tσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών.

Ο ίδιος δήλωσε πως ένας τρόπος για να τερματισθεί η διένεξη μεταξύ χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία διαρκεί μήνες, είναι να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης.

«Πολιτική ψευδαίσθηση»

Το γερμανικό λόμπι του φυσικού αερίου Zukunft Gas δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου είναι μια «πολιτική ψευδαίσθηση» που δεν θα λειτουργήσει στην πράξη.

Ο Τιμ Κέλερ, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε στο Reuters ότι θα ήταν πιο λογικό να περιοριστεί η ζήτηση μέσω ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού κατανομής των ποσοτήτων φυσικού αερίου. «Αλλά αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι των Βρυξελλών», πρόσθεσε.