Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Σούκρι με… φόντο το διάταγμα Σίσι

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, «στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας- Αιγύπτου».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του διατάγματος το οποίο εξέδωσε χθες ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ- Σίσι», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς την πλευρά της Λιβύης, σύμφωνα με το πρακτορείο MENA.

Η απόφαση, η οποία αγνοεί πλήρως το τουρκολιβυκό σύμφωνο, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με αυτήν τα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου ξεκινούν από το χερσαίο σημείο στα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης στο σημείο 1 και για μια απόσταση 12 ναυτικών μιλίων που φτάνει μέχρι το σημείο 8 προς τα βόρεια. H συγκεκριμένη γραμμή κινείται και σταματάει νότια από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.