«Μαγνήτισε» τα βλέμματα η στρατιωτική συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ στη Νέα Πέραμο

Δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Τρίτη συνεκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο με τις εικόνες να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Το σενάριο της συνεκπαίδευσης ξεκίνησε με άφεση υποβρυχίων καταστροφέων από ελικόπτερο και διείσδυση με υποβρύχια πορεία ανοιχτά της Ρεβυθούσας ενώ δύο ελικόπτερα Kiowa Warrior υποστήριζαν από αέρος.

Ακολούθως, ελικόπτερο Chinook με τη μέθοδο Helocasting προχώρησε σε άφεση δύο λέμβων Zodiac ενώ δύο επιπλέον λέμβοι Zodiac προστέθηκαν στο σχηματισμό από σκάφος Mark V.

Ταυτόχρονα, δύο σκάφη Mark V και δύο Rhibs παρείχαν πυρά υποστήριξης προκειμένου οι λέμβοι να προσεγγίσουν την ακτή, αποβιβάζοντας προσωπικό των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων.

Από αέρος, ελεύθερος σκοπευτής που επιβαίνει σε ελικόπτερο Huey παρέχει υποστήριξη με πυρά ενώ ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-4 στοχεύει οχήματα του εχθρού που επιχειρούν επίθεση στις φίλιες δυνάμεις.

Στη θάλασσα, ομάδα εφόδου των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων προχωρά με τη μέθοδο Fast Rope από ελικόπτερο Seahawk με την κάλυψη σκαφών, σε μη συναινετική νηοψία σε πλοίο που προσεγγίζει την εγκατάσταση της Ρεβυθούσας.

Η συνεκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση αποστολής έρευνας και διάσωσης μάχης από ελικόπτερο Super Puma.

Φλώρος: Συνεπιχειρούμε και ανταλλάσσουμε εμπειρίες με φίλους και συμμάχους

Μετά το τέλος της συνεκπαίδευσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε ότι η δραστηριότητα εντάσσεται στο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων που «μας επιτρέπει να συνεπιχειρούμε και να ανταλλάσσουμε εμπειρίες με φίλους και συμμάχους».

Στόχος μας, συνέχισε, είναι «μια ασφαλής και σταθερή» Ανατολική Μεσόγειος με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας ενώ προσέθεσε ότι εκτός από τις ΗΠΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε συνεκπαιδεύσεις, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία.

Τσούνης: Τέτοιες δραστηριότητες συνεισφέρουν σε διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» τη συνεκπαίδευση ενώ συμπλήρωσε ότι τέτοιες δραστηριότητες συνεισφέρουν «σε διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ».

«Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πάρα πολύ ισχυρές» ξεκαθάρισε ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται με τέτοιες κοινές δράσεις.

«Ενεργούμε από κοινού με βάση κοινές αξίες» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ ενώ επισήμανε ότι «όποτε προκύπτουν περιφερειακές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος σύμμαχος που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εργάζονται από κοινού για περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη».

«Η Ελλάδα λειτουργεί και αρχές και αξίες. Είναι πάντοτε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.