Τανκς στους δρόμους της Κίνας «ξυπνούν» μνήμες… Τιεν Αν Μεν – Δείτε βίντεο

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το κινεζικό καθεστώς είναι έτοιμο να περάσει στο επόμενο βήμα για την καταστολή των διαδηλώσεων που πολλαπλασιάζονται στη χώρα, δηλαδή από τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων σε αυτή του στρατού.

Σειρά βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους κινεζικών πόλεων, όπως τη Σαγκάη, τη Γουχάν και την Χανγκζού.

Άλλες μετακινήσεις γίνονται τη νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα άρματα κινούνται στους κεντρικούς δρόμους μέρα μεσημέρι, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης ισχύος.

Πρωτοφανείς για τη χώρα διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε πολλές κινεζικές πόλεις κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό και τα lockdown. Παράλληλα, οι πολίτες εκφράζουν την οργή τους για την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών που επιβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση κίνημα διαμαρτυρίας κατά του κινεζικού καθεστώτος από το 1989 και τη σφαγή στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, στο Πεκίνο.

tanks-china_2

tanks-china_1

Ως τώρα έχουμε δει εικόνες βίαιης καταστολής ειρηνικών διαδηλωτών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις παραμένουν σιωπηλοί, κρατώντας ένα λευκό χαρτί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έχουν δει το φως και καταγγελίες για αστυνομικούς που απαιτούν από πολίτες να σβήνουν βίντεο και φωτογραφίες αυτοπτών για να μην διαδίδεται η πληροφορία (μέσα και έξω από τη χώρα) περί διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, προετοιμάζεται και τρόπον τινά ιδεολογικά η πιο αυστηρή καταστολή. Την Τρίτη ανώτατο όργανο της χώρας που εποπτέυει τις δυνάμεις ασφαλείας ζητά την «δριμεία καταστολή» των παραβατικών στοιχείων, τις οποίες συνδέει ευθέως με ξένα στοιχεία.