Νέο «παράθυρο» ΝΑΤΟ για την αποστολή γερμανικών Patriot στην Ουκρανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι συζητά με τους συμμάχους της την πρόταση της Πολωνίας για την αποστολή γερμανικών μονάδων Patriot στην Ουκρανία, αφού ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ατλαντική Συμμαχία πιθανόν να μην αντιταχθεί σε μία τέτοια κίνηση.

«Συζητάμε με τους συμμάχους μας για την διαχείριση της πρότασης της Πολωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο προσέφερε στην Βαρσοβία το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, μετά την προσγείωση «αδέσποτου» πυραύλου στο πολωνικό έδαφος, στην μεθόριο με την Ουκρανία.

Στην συνέχεια, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλαζάκ, ζήτησε από την Γερμανία να στείλει αυτές τις μονάδες των Patriot στην Ουκρανία αντί της Πολωνίας.

Στόλτενμπεργκ: «Η απόφαση ανήκει στις κυβερνήσεις»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι αυτό πρέπει να είναι απόφαση των χωρών, αφού λάβουν υπ΄όψιν τούς κανόνες σχετικά με τον τελικό χρήστη.

«Ειδικές αποφάσεις επί ειδικών συστημάτων είναι εθνικές αποφάσεις», είπε στους δημοσιογράφους.

«Ορισμένες φορές, υπάρχουν συμφωνίες τελικού χρήστη και άλλα πράγματα, άρα χρειάζεται να γίνουν διαβουλεύσεις με τους άλλους συμμάχους. Αλλά, τελικά, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις».

«Στέλνουμε μόνο όπλα στην Ουκρανία, όχι προσωπικό του ΝΑΤΟ»
Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έγιναν αφού η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι η αποστολή γερμανικών μονάδων Patriot εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ απαιτεί προηγουμένως συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους.

Τα συστήματα Patriot παράγονται από την αμερικανική Raytheon.

Σε ερώτηση για το αν το ΝΑΤΟ κινδυνεύει να γίνει μέρος της σύρραξης με την αποστολή μονάδων Patriot στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι σύμμαχοι έχουν προμηθεύσει με προηγμένα οπλικά συστήματα το Κίεβο, χωρίς να στείλουν μαζί τους και προσωπικό του ΝΑΤΟ.

«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό, είναι ο εξής: όταν υπάρχει ανάγκη για ειδικούς ώστε να χειρισθούν αυτά τα συστήματα, είτε πρόκειται για αντιαεροπορικά συστήματα είτε για προηγμένα συστήματα πυροβολικού, οι Ουκρανοί έλαβαν εκπαίδευση σε χώρα του ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Από την Βαρσοβία, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε ότι αποτελεί απόφαση της Γερμανίας πού θα αναπτυχθούν οι αντιαεροπορικές μονάδες Patriot και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο για την ασφάλεια της Πολωνίας να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος κοντά στα σύνορα.

«Από στρατιωτικής απόψεως, θα ήταν καλύτερο αν αναπτύσσονταν στην Ουκρανία, για να προστατεύσουν και το πολωνικό έδαφος. Τότε θα μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα τόσο την Ουκρανία, όσο και την Πολωνία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάουνας της Λιθουανίας ο Αντρέι Ντούντα.

«Αλλά η απόφαση ανήκει στην γερμανική πλευρά», επανέλαβε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ