Δείτε εικόνες από την πτήση του αρχηγού ΓΕΑ με μαχητικό από την 115ΠΜ στη Σούδα

Σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης δύο F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας εναντίον 2 F-15 της RSAF συμμετείχε την Πέμπτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς στο πλαίσιο επίσκεψής του στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας για την διεξαγωγή της άσκησης «FALCON EYE III».

Ο αρχηγός ΓΕΑ συναντήθηκε, μάλιστα και με τον ομόλογό του, αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (RSAF), General Turki bin Bandar.

arxigos_gea__4_

arxigos_gea__6_

arxigos_gea__2_

arxigos_gea__1_

Στην σημερινή ομιλία του κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης, ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας τόνισε ότι στόχος της άσκησης ήταν η ενίσχυση της φιλίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας προσθέτοντας ότι «αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο για να υπάρξει μια κοινή επιχειρησιακή γλώσσα».

«Αυτού του είδους οι ασκήσεις οδηγούν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση των επιχειρήσεων και στην επιβεβαίωση ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας θα επικρατήσει σε όποιο έδαφος και αν κληθεί να επιχειρήσει» τόνισε ο κ. Μπουρολιάς και συμπλήρωσε ότι «η Falcon Eye III αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη ότι και τα δύο κράτη έχουν τον ίδιο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην προστασία της σταθερότητας στην περιοχή».

«Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα της θέλησής μας να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε τρέχουσα και μελλοντική απειλή, έχοντας ως φάρο το όραμά μάς, πρέπει να είμαστε ακριβείς και γρήγοροι, αποτελεσματικοί και δημιουργικοί, όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα της Ευνομίας και της Ασφάλειας» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΑ.

arxigos_gea__3_

Η άσκηση που ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή (18/11) περιελάμβανε αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την αεροπορική βάση της Σούδας.

Η «Falcon Eye – 3» αποτέλεσε συνέχεια των ασκήσεων «Falcon Eye – 1» και «Falcon Eye – 2» και στο πλαίσιό της μεταστάθμευσαν στη Σούδα έξι μαχητικά αεροσκάφη F-15, επτά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ένα Αεροσκάφος Πολλαπλού Ρόλου και Εναέριου Ανεφοδιασμού καθώς και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Η άσκηση διεξήχθη στο FIR Αθηνών με την εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων Εναέριας Υπεροχής και Εκπαίδευσης Εναέριας Μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών.