«Γειά σας και αντίο» – Έτσι απέφυγε τον εκβιασμό στη Λιβύη ο Δένδιας!

«Γειά σας και αντίο»: Με τις λέξεις αυτές επέλεξε το Politico να συνοψίσει το επεισόδιο που σημειώθηκε με υπαιτιότητα της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη χώρα την Πέμπτη (17/11).

Σύμφωνα με την ανάγνωση του Politico η διπλωματική αυτή ανατροπή «πιθανότατα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την κυβέρνηση της Τρίπολης». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στις επαφές που είχε στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα αρχίσει συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα προκύψει από τις εκλογές». Φρόντισε, δε, να υπενθυμίσει ότι «η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης μία υποχρέωση έχει: να οδηγηθεί σύντομα η Λιβύη σε εκλογές, κάτι που δεν το πράττει».

Περιγράφοντας τι συνέβη στο αεροδρόμιο της Τρίπολης όταν το πρωί της Πέμπτης προσγειώθηκε εκεί το αεροπλάνο με τον Νίκο Δένδια το Politico αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε ότι τον περίμεναν αρκετοί φωτογράφοι και μαζί τους η ΥΠΕΞ της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς.

Τότε ο κ. Δένδιας άφησε το plan A που προέβελεπε – κατόπιν παράκλησης της κυβέρνησης της Τρίπολης – συνάντηση μόνο με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μενφί, και προχώρησε στο plan B.

«Γρήγορος σαν αστραπή ο Νίκος Δένδιας έκανε με το δάχτυλο του μια κίνηση στον αέρα μιμούμενος τον έλικα του αεροπλάνου και δίνοντας έτσι το σήμα στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν να αρχίσει» περιγράφεται στο δημοσίευμα.

«Οι Λίβυοι υπέθεσαν ότι αν κάποιος εμφανιζόταν θα μας υποχρεώναν σε κάποια συνάντηση. Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε τον οποιονδήποτε» εξηγούσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.

Καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο από τις επαφές που είχε ο Νίκος Δένδιας στη Βεγγάζή ήταν η ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου βάσει του οποίου η κυρία Μανγκούς είχε προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνιών με την Τουρκία για την πιθανή αξιοποίηση υδρογονανθράκων, αν και δεν έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει αυτό

Αυτό έγινε αρχικά στη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar), επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι ο Λίβυος στρατάρχης μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια και κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1593209494519308288?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1593209494519308288%7Ctwgr%5E5c8b464e8e881fa24b52f2379e0acec0dd65e594%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1308676%2Fnikos-dendias-to-plan-b-gia-na-apofugei-ton-ekviasmo-sti-livui-geia-sas-kai-adio%2F

Ο κ. Χαφτάρ σημείωσε, επίσης, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις ενώ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.

Η καταδίκη των τουρκολιβυκών μνημονίων ήταν μια από τις κοινές συνισταμένες και στη συνάντηση του Νϊκου Δένδια με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Λιβύης και εκπρόσωπο της πόλης Al Qubbah, Aguila Saleh Issa. Του εξέφρασα την ελληνική ικανοποίηση για την καταδίκη των τουρκολιβυκών «μνημονίων» (2019, 2022). Εποικοδομητική συζήτηση για κοινοβουλευτικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών σε tweet μετά τη συνάντηση.