Μπορέλ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών

Σε καθαρή καταδίκη του παράνομου τουρκολιβυκου μνημονίου προχώρησε ο Υπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ.

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη» ανάφερει χαρακτηριστικά σε γραπτή απάντηση προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Παράλληλα ο Μπορελ καλεί την Τουρκία, σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και σε αλλο σημείο προσθέτει «είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησια τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές».

Να σημειωθεί πως την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έρθει προς έγκριση το Ψήφισμα για την Κατάσταση στη Λιβύη όπου περιλαμβάνονται δύο τροπολογίες του κ. Κεφαλογιάννη που ζητά την ακύρωση από τη Λιβύη του τουρκολιβυκού μνημονίου και της συμφωνίας της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.