Νέες κυρώσεις επιβάλλουν οι Αμερικανοί στους Ρώσους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέο γύρο κυρώσεων που σχετίζονται με τη Ρωσία, στοχεύοντας 14 πρόσωπα, 28 οντότητες και οκτώ αεροσκάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε νωρίτερα ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις σε διακρατικό δίκτυο προσώπων και εταιρειών το οποίο προμηθεύει με στρατιωτική τεχνολογία τη Ρωσία επιτρέποντάς της να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, που οδεύει να συμπληρώσει εννέα μήνες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί, η Γέλεν τόνισε πως οι κυρώσεις θα βάλουν στο στόχαστρο 14 πρόσωπα και 28 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων φυσικών και νομικών προσώπων που διευκολύνουν τη χρηματοοικονομική διάσταση του δικτύου προμηθειών, αποφεύγοντας πάντως να διευκρινίσει την εθνικότητα ή την έδρα τους αντίστοιχα.

Εξήγησε πως θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σήμερα.

Οι κυρώσεις αυτές εγγράφονται στο πλαίσιο «των ευρύτερων προσπαθειών μας να διασπάσουμε την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», να «της αρνηθούμε εξοπλισμό που χρειάζεται μέσω κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών», είπε η κυρία Γέλεν.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε ακόμη πως ο τερματισμός της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μήνυμα το οποίο το δίχως άλλο έχει παραλήπτη τη Ρωσία, την παραμονή της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία.

«Ο τερματισμός του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία είναι ηθικό πρόσταγμα και απλούστατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία», είπε η Γέλεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησής της με τον Γάλλο ομόλογό της Μπρουνό Λεμέρ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν βρίσκεται στην ατζέντα του κλαμπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο ινδονησιακό νησί Μπαλί.