‘Εγγραφο-ντοκουμέντο για τον κινεζικό πύραυλο: Ποια ελληνική πόλη ήταν στη ζώνη συντριβής του;

Με ανακούφιση υποδέχθηκε η υφήλιος την είδηση πως τα συντρίμμια κινεζικού πυραύλου, που την Παρασκευή βρίσκονταν σε ανεξέλεγκτη πτώση προς τη Γη, κατέπεσαν στον βόρειο Ειρηνικό.

Η είσοδος του διαστημικού «σκουπιδιού», βάρους 23 τόνων και ύψους δεκαώροφου κτιρίου, είχε σημάνει συναγερμό σε όλο τον πλανήτη και ειδικότερα στην Ευρώπη, με την Ελλάδα, σύμφωνα με την αρμόδια διαστημική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που βρισκόταν στην τροχιά πτώσης του.

Έγγραφο-ντοκουμέντο συνιστά επιφυλακή σε νοσοκομεία
Για την ακρίβεια, στη ζώνη κινδύνου συντριβής ήταν περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και της βόρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με έγγραφο-ντοκουμέντο, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ζητήθηκε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να τεθούν σε επιφυλακή άμεσα τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, καθώς και Κέντρα του ΕΚΑΒ σε Πάτρα και Ιωάννινα.

Επισήμανση «άμεσο» στο έγγραφο αύξησε την αγωνία

Με την επισήμανση «άμεσο», το έγγραφο του υπουργείου, με ημερομηνία 4/11/2022, με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, απεστάλη την Παρασκευή προς όλους του εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Λόγω της μικρής πιθανότητας πτώσης τμημάτων διαστημικού πυραύλου, σας γνωρίζουμε ότι κινεζικός διαστημικός πύραυλος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες και θραύσματά του ενδέχεται να καταπέσουν στις περιοχές της Β. Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας.

»Τα Κέντρα των επιχειρήσεων των φορέων θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν το ΕΣΚΕΔΙΚ, προκειμένου να λάβουν περαιτέρω οδηγίες», ανέφερε το έγγραφο, που συνοδευόταν από χάρτη πρόβλεψης πτώσης.

Σε επικοινωνία που είχε η «Π» με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, ανέφερε λακωνικά πως εκείνο που συστήθηκε ήταν η επισταμένη προσοχή και η ετοιμότητα για την ύπαρξη θραυσμάτων στις περιοχές όπου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, επρόκειτο να πέσουν τμήματα του διαστημικού πυραύλου.

Τα εν λόγω συντρίμμια ανήκαν στον κινεζικό πύραυλο «Long March 5B», ο οποίος έφτασε σε τροχιά γύρω από τη Γη τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, μετά την τρίτη και τελευταία εκτόξευση μονάδας για τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Ισπανίας έκλεισαν για περίπου μια ώρα τον εναέριο χώρο πάνω από την Καταλονία και άλλες τρεις περιοχές, το πρωί της Παρασκευής.

Ευτυχώς, για όλους, τα συντρίμια του πυραύλου κατέπεσαν τελικά στον βόρειο Ειρηνικό.