Η Βουλγαρία αγοράζει άλλα οκτώ μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας οκτώ νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια συμφωνία ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων.

Η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που είχε παραγγείλει οκτώ αεριωθούμενα F-16 της εταιρίας Lockheed Martin το 2019, αναμένεται να αντικαταστήσουν τα ρωσικά μαχητικά MiG-29 και να βελτιώσουν τη συμβατότητά της με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει ήδη την ενδεχόμενη πώληση.

Η συμφωνία προκάλεσε έντονη συζήτηση στη Βουλή όπου δύο φιλικά προς τη Ρωσία κόμματα εναντιώθηκαν στην αγορά, εκφράζοντας ανησυχίες για τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες και για το γεγονός ότι η χώρα της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει ακόμη παραλάβει αεροσκάφη βάσει του πρώτου συμβολαίου.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ υποστήριξε την αγορά, με τις πληρωμές να καταβάλλονται σε δόσεις για δέκα χρόνια.

“Χρειαζόμαστε τη δεύτερη παρτίδα αεροσκαφών. Τα πρώτα οκτώ F-16 δεν θα είναι καθόλου αρκετά για να διεξαγάγουμε τα καθήκοντά μας αεροπορικής αστυνόμευσης”, είπε ο Στογιάνοφ στη Βουλή.

Η Βουλγαρία διεξάγει επίσης συνομιλίες με την Πολωνία για την αγορά οκτώ κινητήρων προκειμένου ο στόλος της από μαχητικά MiG να παραμείνει επιχειρησιακός μέχρι τα τέλη του 2023.

Καθώς τα πρώτα F-16 αναμένεται να παραδοθούν στη Βουλγαρία το 2025, η χώρα επιδιώκει επίσης να μισθώσει άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη προκειμένου να καλύψει το αναμενόμενο κενό και να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της.