Προειδοποίηση Κίνας σε Ρωσία: «Μην πατήσετε το κουμπί, μην χρησιμοποιήσετε πυρηνικά»

Σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη δήλωση, δεδομένης της συνολικής στάσης του το τελευταίο οκτάμηνο, προχώρησε ο Κινέζος πρόεδρος στη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Προέβη σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Μόσχα, στη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη γερμανική πλευρά, καλώντας το Κρεμλίνο να μην χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με το Politico, η τοποθέτηση του Κινέζου ηγέτη έρχεται ένα μήνα αφότου η Μόσχα διατύπωσε απειλές, λέγοντας πως σε περίπτωση απειλής μπορεί να «πατηθεί το κουμπί».

Η διεθνής κοινότητα, όπως είπε ο Σι Τζιπίνγκ, θα πρέπει συντεταγμένα να αντιμετωπίσει τις απειλές για τη χρήση πυρηνικών. Η παγκόσμια κοινότητα, πρόσθεσε ακόμη, θα πρέπει να αντληφθεί και να ξεκαθαρίσει ότι τα πυρηνικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Κάλεσε, δε, τη Γερμανία και γενικά την Ευρώπη να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ κατέστησε αναγκαία τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε σειρά περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, ο Σι Τζιπίνγκ αναφερόταν στον Πούτιν ως τον καλύτερό του φίλο στο διπλωματικό πεδίο, και παράλληλα δεν καλούσε τη Μόσχα να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.

Δεν είχε πάρει ακόμη θέση στην προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που θα απέτρεπε μια επισιτιστική κρίση.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω κλιμάκωση», το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου. Απευθυνόμενος στον Σολτς, που ήταν στο πλευρό του, είπε: «Και οι δύο ελπίζουμε η κρίση να τελειώσει σύντομα»…