Συναγερμός: Ο Πούτιν εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο

Την επιτυχή εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πύραυλου από νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το οποίο πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στις τάξεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το «Generalissimus Suvorov» εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο Bulava με ψεύτικη κεφαλή στη βόρεια Λευκή Θάλασσα, ο οποίος έφτασε στο πεδίο των δοκιμών, στην Καμτσάτκα της Ρωσικής Άπω Ανατολής.

Οι πύραυλοι Bulava είναι σχεδιασμένοι για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Το «Generalissimus Suvorov» είναι το δεύτερο υποβρύχιο τύπου Borei-A που κατασκευάζεται. Η Μόσχα αναφέρει ότι είναι εξοπλισμένο με προηγμένα όργανα πλοήγησης, σόναρ και οπλικά συστήματα για την εκτόξευση πυραύλων και τορπιλών.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δύο ομιλίες του τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι θα χρησιμοποιούσε, εάν παρίστατο ανάγκη, πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

«Η Δύση θα είναι υπαίτια για μία πυρηνική καταστροφή»

Η αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Mόσχας, δήλωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας ωστόσο τη Δύση ότι «ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής».

Δυτικές χώρες κατηγορούν τη Μόσχα για έξαρση της ρητορικής γύρω από χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την εισβολή στην Ουκρανία -με πρόσφατο παράδειγμα τις επανειλημμένες ρωσικές κατηγορίες ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια ραδιενεργή «βρώμικη βόμβα». Η Μόσχα εντούτοις δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό και το Κίεβο διαψεύδει ότι έχει τέτοιο σχέδιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον φόβο ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» και ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει «να ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην παρούσα περίπλοκη και ταραχώδη κατάσταση, που προκαλείται από ανεύθυνες και αναιδείς ενέργειες που στοχεύουν στην υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, ο πιο άμεσος στόχος είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων» αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα δήλωσε ότι εμμένει σε μια κοινή δήλωση που εξέδωσε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία τον Ιανουάριο, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή τους ευθύνη για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου. «Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμών από τις 3 Ιανουαρίου 2022» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.