Τζoρτζ Τσούνης: Ενεργειακή δύναμη η Ελλάδα για την Ευρώπη εν μέσω κρίσης

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει τον πλανήτη αναδεικνύει τη σημαντική θέση αλλά και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ενώ παράλληλα την έχει καταστήσει βασικό «παίκτη» για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια οικονομία μέσω του στόλου των εμπορικών πλοίων της. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζoρτζ Τσούνης στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς ενώπιον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο γεωστρατηγικός της ρόλος θα αναβαθμιστεί περαιτέρω, τόσο σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα όσο και σε ό,τι αφορά τη θέση της ως ενεργειακό hub» είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης των ΗΠΑ. Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα έχει τις υποδομές για την αποθήκευση ενέργειας οι οποίες θα αυξηθούν καθώς και τον τρόπο να προωθεί την ενέργεια σε άλλες χώρες. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο νοτιοανατολικά της Ευρώπης, κοντά στην Ουκρανία, κοντά στη βόρεια Αφρική, κοντά στην Άπω Ανατολή. Είναι πάνω σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι.

Όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ο Αμερικανός πρέσβης, σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο, και ότι οι κυρώσεις θα επιφέρουν πλήγμα στην ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο. «Σας καλώ να συνεχίσετε την συνεισφορά σας», είπε και προσέθεσε: «Η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο ενώ η Αμερική έχει ανεξάντλητες δυνατότητες παραγωγής φυσικού αερίου. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία και άλλες θα χρειάζονται την Ελλάδα για την ενεργειακή τους απεξάρτηση από τους ρωσικούς πόρους».