Διπλωματικός πυρετός: Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης, στην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ

Nέα διπλωματική «μάχη» τόσο από την πλευρά της Αθήνας, όσο και από την πλευρά της Άγκυρας θα δοθεί στις συναντήσεις που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες.

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα και τις συζητήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, της οικονομίας, των αμυντικών συνεργασιών, αλλά και των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντήσει εκ νέου, αυτή τη φορά στο Βερολίνο τον Όλαφ Σολτς, από τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος έχει «παράπονα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων που επιδιώκει, θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να καταγγείλει για άλλη μια φορά τις τουρκικές προκλήσεις με το πλέον πρόσφατο επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και σκάφους του Λιμενικού.

Υπενθυμίζεται η ικανοποίηση που υπάρχει στην Αθήνα μετά από τη συνάντηση των Μητσοτάκη-Σολτς αφού επιβεβαιώθηκε ότι η Γερμανία έχει κατανοήσει πλήρως και έχει λάβει σαφή θέση κατά των τουρκικών απειλών, με το Βερολίνο να έχει εγκαταλείψει τη «γραμμή» των ίσων αποστάσεων έναντι Ελλάδας και Τουρκίας.

Στην Τουρκία αύριο ο Στόλτενμπεργκ

Ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται για τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη στο διάστημα 3-5 Νοεμβρίου σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ την Πέμπτη και αντίστοιχα την Παρασκευή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών θα είναι, η παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και η δρομολούμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο μετά τα «παράπονα» που εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Όλαφ Σολτς για τη στάση της Γερμανίας έναντι Τουρκίας και Ελλάδας και στην επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Γερμανό καγκελάριο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ το θέμα των ελληνοτουρκικών και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, η οποία προκαλείται από την επιθετικότητα τούρκων αξιωματούχων για αμφισβήτηση κυριαρχικών εδαφών της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν θέλει να «παζαρέψει» την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού αποτελεί «άσο στο μανίκι» του προκειμένου να ξεμπλοκάρει τη προμήθεια μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ και να περάσει από την αποφασιστικότητα του προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας Ρόμπερντ Μενέντεζ και της ενεργητικής ελληνικής διπλωματίας.