Οι δράσεις της Πολεμικής Αεροπορίας τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο

Η Πολεμική Αεροπορία «έκλεισε» άλλους δυο μήνες γεμάτους συνεκπαιδεύσεις, με τις δράσεις της να υπενθυμίζουν την ετοιμότητα αλλά και το μεγαλείο της Ελλάδας στους αιθέρες.

Διακλαδική Συμμαχική Δράση «NEPTUNE STRIKE 2022.2»

Η Δράση υλοποιήθηκε για δεύτερη φορά εντός του 2022 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, τη περίοδο 14 έως και 28 Οκτωβρίου. Συμμετείχαν Χερσαίες, Ναυτικές και Αεροπορικές Μονάδες του ΝΑΤΟ υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO) και του 6ου Στόλου (6th FLEET) των ΗΠΑ.

Στην «NEPTUNE STRIKE 2022.2» οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με:

  • Την διάθεση του Control Reporting Center (CRC) της Πάρνηθας για την καθοδήγηση Μαχητικών Αεροσκαφών (Α/Φ) F-18 του USS GHWB στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ, όπου εκτελέστηκαν πραγματικά πυρά.
  • Μία Ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και 2 Α/Φ F-4 της ΠΑ σε συνεργασία με 2 Α/Φ F-18 του USS GHWB, που εκτέλεσαν αντικείμενα τερματικής καθοδήγησης πυρών [Joint Τerminal Αttack Controller (JTAC)] στην περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου και στο Πεδίο Βολής ΜΕΓΑΡΩΝ.
  • Δύο Α/Φ F-16 της ΠΑ σε αντικείμενα εκπαίδευσης εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) σε συνεργασία με 2 Α/Φ F-18 του USS GHWB στην περιοχή δυτικά Πελοποννήσου.
  • Δύο Α/Φ F-16 της ΠΑ σε συνεργασία με 2 Α/Φ F-18 του USS GHWB και το Αντιτορπιλικό USS FARRAGUT των ΗΠΑ για την εκτέλεση αντικειμένων αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής (Air Defence Exercise – ADEX) στην περιοχή του Ιονίου.

Πολυεθνική Άσκηση «VOLFA 2022»

Η «VOLFA 2022» είναι άσκηση τύπου INVITEX-LIVEX, που ξεκίνησε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και τελείωσε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Mont de Marsan της Γαλλίας, με την συμμετοχή 60 Αεροσκαφών (Α/Φ) και Ελικοπτέρων (Ε/Π) από συνολικά 8 Χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Πορτογαλία), με σκοπό την επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των μονάδων των συμμετεχουσών χωρών.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 4 Μαχητικά Α/Φ F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας και 44 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς από την 115 Πτέρυγα Μάχης.

 

Αεροναυτική Άσκηση «EUNOMIA 3-22»

Στην τετραμερή Αεροναυτική Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδος, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου, εκτελέστηκαν αντικείμενα Έρευνας & Διάσωσης, προστασίας εξέδρας εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς και αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΣΑΛΑΜΙΣ, το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ, 6 Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) F-16, Α/Φ ΑΣΕΠΕ EMB-145Η και Ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Η «EUNOMIA 3-22» καταδεικνύει την συλλογική πρόθεση και δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων των 4 Χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Συνεκπαίδευση της Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ και Αεροσκαφών της ΠΑ με την Ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης

Τις ημέρες Σάββατο 24 και Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν συνεκπαιδεύσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης (Spanish Amphibious Task Force – SP ATF) η οποία αποτελείται από το Αεροπλανοφόρο ESPS JUAN CARLOS I, το Αμφίβιο Πλοίο ESPS CASTILLA και την Φρεγάτα (Φ/Γ) ESPS NAVARRA, στις θαλάσσιες περιοχές Βορειοδυτικά της νήσου Καρπάθου, Βορείως Κρήτης και Δυτικά Πελοποννήσου.

Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδιασμού των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το ΓΕΕΘΑ και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

 

Συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της ΠΑ με το Αεροπλανοφόρο USS GEORGE H.W. BUSH

Στην εν λόγω συνεκπαίδευση συμμετείχαν 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-18 από το USS GEORGE H.W. BUSH, σε αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

(Με επίσημα στοιχεία της ΠΑ)

Βασίλειος Τσαρούχας