Με τη συμμετοχή της Ελλάδας η αντιπυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon» (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ΝΑΤΟ και Ρωσία προχωρούν σε προγραμματισμένες ασκήσεις των στρατηγικών πυρηνικών τους δυνάμεων.

«Steadfast Noon» (Ακλόνητο Μεσημέρι)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες Δευτέρα στο Βέλγιο η άσκηση πυρηνικής αποτροπής «Steadfast Noon» (Ακλόνητο Μεσημέρι). Oι αεροπορικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με πυρηνικές αποστολές ξεκίνησαν από την αεροπορική βάση Kleine-Brogel (Λιμβούργο) άσκηση αποτροπής που περιλαμβάνει περίπου εξήντα αεροσκάφη διαφόρων τύπων -συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών B-52 American Stratofortress.

Αν και πρόκειται για άσκηση ρουτίνας, λαμβάνει χώρα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ρωσία έχει εκτοξεύσει απειλές για τη χρήση πυρηνικών.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την Παρασκευή, με ανακοίνωσή του, τη διεξαγωγή της άσκησης, στην οποία είχε αναφερθεί ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και η υπουργός Άμυνας της διοργανώτριας χώρας, η Βελγίδα Λουντιβίν Ντεντοντέρ. Σύμφωνα με τη Συμμαχία, οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν άσκηση για τις πυρηνικές αποτρεπτικές τους ικανότητες, με τη συμμετοχή δεκάδων αεροπλάνων πάνω από τη βορειοδυτική Ευρώπη μεταξύ 17 και 30 Οκτωβρίου.

Η άσκηση παρουσιάζεται από το ΝΑΤΟ ως «μια δραστηριότητα ρουτίνας και επαναλαμβανόμενης εκπαίδευσης» και δεν συνδέεται «με κανένα τρέχον παγκόσμιο γεγονός». H «Steadfast Noon» περιλαμβάνει 14 χώρες και έως και 60 αεροσκάφη διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς.

«Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα συμμετέχουν αμερικανικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B-52. Φέτος θα αναχωρήσουν από την αεροπορική βάση Minot στην πολιτεία της Βόρειας Ντακότα. Εκπαιδευτικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πάνω από το Βέλγιο, που φιλοξενεί την άσκηση, καθώς και πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά όπλα», προσέθεσε το ΝΑΤΟ. Τέλος, κανένα αεροσκάφος δεν θα πλησιάσει σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το ρωσικό έδαφος.

Ποιες χώρες παίρνουν μέρος

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στο Steadfast Noon συμμετέχουν 14 χώρες (λιγότερες από τις μισές από τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ) και τουλάχιστον 60 αεροσκάφη. Πρόκειται για F-16 ΚΑΙ -15 E τέταρτης γενιάς, F-35A, και F-22 πέμπτης γενιάς. Ακόμη λαμβάνουν μέρος και αεροσκάφη επιτήρησης καθώς και δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν πάνω από το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Επίσης δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν πτήσεις πάνω από τη Γερμανία και την Ολλανδία.  Η εκπαίδευση, που φέτος φιλοξενείται από το Βέλγιο, θα διαρκέσει από τη Δευτέρα έως τις 30 Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο μια διαφορετική χώρα του ΝΑΤΟ φιλοξενεί την άσκηση. Πέρυσι ήταν η σειρά της Ιταλίας.

Buchel_09142019GE-768x412
Ghedi_070821GE-768x458
Incirlik_Cables-768x350
KleineBrogel_022021GE-768x486
NATO_Nukes2022-768x640
NATO-vaults-768x331
Volkel_050222SW-768x509

 

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Steadfast Noon» η Ρωσία προχωράει στις δικές της προγραμματισμένες ασκήσεις με κωδικό όνομα «Grom» (βροντή). «Αναμένουμε ότι η άσκηση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Θα περιλαμβάνει ενέργειες εντός των πλαισίου όσων έχει κάνει η Ρωσία στο παρελθόν. Εκτοξεύσεις πυραύλων και ανάπτυξη στρατηγικών δυνάμεων [μονάδων]», αναφέρει ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Την ώρα που η Ρωσία θα κάνει τις δικές της ασκήσεις θα υπάρχει η σχετική παρακολούθηση από την αμερικανική πλευρά. Και αυτό διότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, αλλά το Πεντάγωνο θα παρακολουθεί τη συγκεκριμένη άσκηση για τυχόν ασυνήθιστες ενδείξεις εκτός του πλαισίου ρουτίνας, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην ανταποκρίτρια του CNNi στο Πεντάγωνο Μπάρμπαρα Σταρ.

Η άσκηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε στρατηγικά όπλα, δηλαδή δοκιμές συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων για τις οποίες η Ρωσία θα όφειλε βάσει διεθνών συνθηκών να ειδοποιήσει εκ των προτέρων. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δηλώνουν βέβαιοι ότι θα είναι σε θέση να παρακολουθούν με ακρίβεια οποιαδήποτε ρωσική πυρηνική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

«Θα παρακολουθούμε [τις ασκήσεις], όπως κάνουμε πάντα. Και φυσικά, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κυρίως υπό το φως των συγκεκαλυμμένων πυρηνικών απειλών και της επικίνδυνης πυρηνικής ρητορικής που έχουμε δει από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη.