Τουρκία: Αυτό είναι το «μάτι μας στον ουρανό» – Παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις της Ελλάδας

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας «TOSA», Ομέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «η Τουρκία παρακολουθεί όλα τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο με το εγχώριο, οπλισμένο drone Aksungur», το οποίο περιέγραψε ως το «μάτι στον ουρανό» (στη φωτογραφία, επάνω, αποστολή τεθωρακισμένων στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τη hurriyet).

«Με τεχνικές ακτίνων Χ»
Οι δηλώσεις του Γιλντίζ έγιναν κατά τη συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της Εκθεσης Αφρικανικής Αεροπορίας και Αμυνας (AAD 2022), που διεξήχθη στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

Ο Γιλντίζ πρόσθεσε ότι «το UAV Aksungur καταγράφει όλες τις κινήσεις, χρησιμοποιώντας τεχνικές ακτίνων Χ στα νησιά του Αιγαίου».

Επισήμανε ότι «η αυτόνομη πορεία του, που παρακολουθεί την κίνηση πλοίων, αρμάτων μάχης, όπλων και ό,τι “μπαινοβγαίνει” σ’ αυτά τα νησιά, έχει γίνει μάτι στον ουρανό».

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Aksungur, που παράγεται από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία «TOSAS», λειτουργεί με δύο κινητήρες.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, μπορεί να ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα 180 km/h (110 mph), να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 750 κιλών σε υψόμετρο 25.000 ποδιών ή 35.000 ποδιών με ωφέλιμο φορτίο 150 κιλών.

Μπορεί να βρίσκεται στον αέρα για 12 ώρες ως αεροσκάφος επίθεσης ή θαλάσσιας περιπολίας και 24 ώρες κατά την αποστολή πληροφοριών και σημάτων.

Το «Aksungur» πέταξε για πρώτη φορά στον αέρα το 2019, και πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε.

Εχει μήκος 12 μέτρα (39 πόδια) και ύψος 3 μέτρα (9,8 πόδια) όταν στηρίζεται στον εξοπλισμό προσγείωσης.

Πραγματοποιεί επιχειρήσεις μεγάλης αντοχής και πολλαπλές αποστολές όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, αναγνώριση, αλλά μπορεί να καταφέρει και αεροπορικά πλήγματα.

Εξοπλισμένο με πυρομαχικά
Γι’ αυτό τον λόγο είναι εξοπλισμένο με πυρομαχικά τύπου MK-2, που τα χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τρεις διαφορετικές (EO/IR) ηλεκτρο-οπτικές/υπέρυθρες κάμερες, δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης με λέιζερ τύπου SATCOM Teber, που έχει κατασκευάσει η Roketsan, καθώς επίσης τουρκικής κατασκευής Precision Guidance Kit-82 (HGK-82) και εγχώριο κινητήρα τύπου PD170.