«Eξωφρενικοί ισχυρισμοί του Μπαχτσελί – Τι απαντά η Αθήνα

«Κρεσέντο παροξυσμού και εξωφρενικούς ισχυρισμούς που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια».

Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας μας Γιάννης Οικονόμου, στις νέες προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί σχετικά με τα ελληνικά νησιά.

«Η Τουρκία συνεχίζει να διευρύνει τα αδιέξοδα»
Αναλυτικότερα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι, ακόμη και για τα δικά τους δεδομένα, ξεπερνούν τα όρια.

«Όσο δεν της βγαίνει κανένας στόχος, η Τουρκία συνεχίζει να διευρύνει τα αδιέξοδα και να προκαλεί προβλήματα ακόμη και στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ξεπερνώντας τα όρια του γραφικού, η Ελλάδα αντιδρά νηφάλια και μεθοδικά, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας».

«Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Μακριά από πανικό, με μία στρατηγική που μας επιτρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο πεδίο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, στην Πράγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος άξονας, πέραν του διεθνούς δικαίου.

«Εάν ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι θα έχει αποδεχθεί και αυτή την προϋπόθεση, τόνισε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται τον διάλογο» υπογράμμισε.

«Δικά μας τα νησιά σε Β. Αιγαίο και Δωδεκάνησα»
Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε λόγο για παράνομες διεκδικήσεις της Ελλάδας στα συγκεκριμένα νησιά λέγοντας πως έπρεπε να έχουν μείνει αποστρατικοποιημένα.

«Ανακοινώνω στον κόσμο, δεν θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θα τυφλώσουμε όσους διεκδικούν τα δικαιώματά μας και τον νόμο μας. Δικαίωμα σημαίνει τιμή. Ο Ελληνας πρωθυπουργός χτύπησε το τσεκούρι στην πέτρα, δεν είμαστε μόνοι. Εχουμε τον Θεό, έχουμε το έθνος μας, έχουμε νίκες να επιτύχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, είχε σημειώσει, πως: «Η Ελλάδα απέστειλε 23 στρατιωτικά οχήματα από τα νησιά του Αιγαίου στη Λέσβο στις 18-23 Σεπτεμβρίου. Έχοντας αναπτύξει μια μεραρχία, τρεις ταξιαρχίες και 5 συντάγματα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Ελλάδα με τη συνρομή των ΗΠΑ προκαλεί την Τουρκία. Η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από τα δυτικά, τα ανατολικά, τα νότια, ακόμη και τα βόρεια. Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες», είπε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα μάλιστα παρέμεινε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Σύμφωνα με το 13ο άρθρο αυτής της συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα νησιά στρατιωτικά. Όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, χωρίς στρατιώτες και όπλα, γέμισαν με στρατιώτες και όπλα. Η κυρίαρχη αρχή των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα.