Σαμποτάζ στον Nord Stream; – Σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στον αγωγό (βίντεο)

Πληθαίνουν οι «φωνές» για σαμποτάζ στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream» αφού μέσα σ΄ένα 24ωρο, τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος στη Βαλτική, υπέστησαν «μία άνευ προηγουμένου βλάβη».

Παράλληλα, σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT.

 

Screenshot_3

Η διαχειρίστρια εταιρεία του ρωσικού αγωγού, το Κρεμλίνο, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, Πολωνία και Δανία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι, το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς δεν μπορεί να αποκλειστεί την ώρα που φωτογραφίες και βίντεο που έχουν ανέβει στο διαδίκτυο από το σημείο της διαρροής δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Oπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία «Nord Stream AG», μέσα σε μία ημέρα, τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές», με τους πολιτικούς αναλυτές να παραπέμπουν σε «ξένο δάκτυλο».

Αρχικά, οι αρχές του Βερολίνου τήρησαν σιγή ιχθύος για το θέμα ωστόσο, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επισημαίνει ότι, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση», υπογράμμισε η πηγή.

Την ίδια ώρα, η διαχειρίστρια εταιρεία «Nord Stream AG» έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πότε θα αποκατασταθεί η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος αφήνοντας και αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο του σαμποτάζ.

Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες βράδυ ότι εντόπισαν ξαφνική απώλεια πίεσης και στους δύο κλάδους του αγωγού «Nord Stream 1». Προηγήθηκε η είδηση για διαρροή στον άλλο αγωγό από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, τον «Nord Stream 2».

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο προσπαθεί να «ξεκαθαρίσει την κατάσταση», επισημαίνοντας ότι «προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε την αιτία της πτώσης της πίεσης».

Υπενθυμίζεται ότι, ο αγωγός «Nord Stream 1», ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011.

Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν επαναλήφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησής του.

Από την πλευρά της, η Ρωσία υποστηρίζει ότι, για τη μη λειτουργία του αγωγού ευθύνονται ο ελαττωματικός εξοπλισμός σε ένα σημαντικό σταθμό συμπίεσης καθώς και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο αγωγός «Nord Stream 2», ο οποίος είναι παράλληλος του «Nord Stream 1», κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2021, αλλά δεν εγκαινιάσθηκε ποτέ καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να τον πιστοποιήσει.

Το πρόγραμμα μπήκε στον «πάγο» λίγες ημέρες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

Οι ξαφνικές διαρροές σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική, υποδομές που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ενεργειακής κρίσης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προβληματίζουν εγείροντας ερωτήματα για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις διαρροές, αν κρύβεται κάποιος.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 έγιναν στόχοι δολιοφθορέων;

Η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας εξέδωσε προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, την επομένη που εντοπίστηκε διαρροή στον κοντινό αγωγό «Nord Stream 2» που ώθησε τη Δανία να περιορίσει τη ναυσιπλοΐα και να επιβάλει μια μικρή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Σήμερα αντιμετωπίσαμε μια πράξη δολιοφθοράς, δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα ότι είναι μια πράξη δολιοφθοράς, που σχετίζεται με το επόμενο βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός νέου αγωγού μεταξύ Νορβηγίας και Πολωνίας.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η δολιοφθορά.

«Μιλάμε για τρεις διαρροές με κάποια απόσταση μεταξύ τους και γι’ αυτό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι σύμπτωση», υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε για πολύ «ανησυχητικά νέα» επισημαίνοντας ότι οι διαρροές επηρέασαν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου και σημείωσε ότι δεν αποκλείεται κανένα σενάριο, δηλαδή και της δολιοφθοράς.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επίθεσης στο υποθαλάσσιο δίκτυο φυσικού αερίου και αυτή τη στιγμή οι γερμανικές, οι δανικές και οι σουηδικές αρχές ερευνούν όλα τα περιστατικά, σημειώνει το BBC.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ στενά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν έχει επηρεάσει ακόμη την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Euronews.