Το σχέδιο Πούτιν πίσω από την προσάρτηση του Ντονμπάς – Πώς θέλει να αλλάξει ο χάρτης

Ενώ ακόμα μαίνονται οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντεπίθεση του Κιέβου για τις περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα, από σήμερα ξεκίνησαν με εντολή Πούτιν τα «δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης» στη Ρωσία στις περιοχές του Ντονμπάς.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Στόχος της Ρωσίας είναι οι περιοχές αυτές να ενσωματωθούν -μέσω των δημοψηφισμάτων- στην Ρωσία, αλλάζοντας δραματικά τον χάρτη της περιοχής, αφαιρώντας το 20% των εδαφών από την Ουκρανία. Η Ουκρανία και η Δύση τα έχουν ήδη χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψηφίσματα». Με την προσάρτηση άλλου ενός 20% των εδαφών της Ουκρανίας η Μόσχα θα μπορεί να ισχυριστεί, πλέον, ότι δικά της εδάφη δέχονται επίθεση με όπλα που παρείχαν το ΝΑΤΟ και άλλες δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Σφοδρές μάχες ουκρανικών στρατευμάτων και φιλορώσων αυτονομιστών με 19 νεκρούς
Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τις δυνάμεις των ανταρτών προς τα δύο μεγαλύτερα προπύργιά τους, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ

Το μοντέλο που ακολουθεί η Ρωσία με τα ψευδημοψηφίσματα είναι γνωστό από την περίπτωση της Κριμαίας το 2014, η προσάρτηση της οποίας ακολούθησε μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα, το οποίο κατήγγειλε ως παράνομο και στημένο η διεθνής κοινότητα. Τότε η Ρωσία αποπέμφθηκε από τη G8 και της επιβλήθηκαν κυρώσεις από πολλές χώρες. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί ότι το 97% των ψηφοφόρων υποστήριξε την ένταξη στη Ρωσία.

Στη συνέχεια, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία λίγες εβδομάδες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, πυροδοτώντας οκτώ χρόνια συγκρούσεων που στην Ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Σήμερα, τα ρωσικά στρατεύματα και οι τοπικές αυτονομιστικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της περιοχής του Λουχάνσκ, αλλά μόνο περίπου το 60% του Ντονέτσκ. Στις νότιες περιοχές, όμως περιοχές, της Χερσώνα και της Ζαπορίζια, όπου θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα, το αντιρωσικό αίσθημα είναι έντονο.

Τα ψευδοδημοψηφίσματα διεξάγονται χωρίς ανεξάρτητους παρατηρητές με παντελή έλλειψη διαφάνειας ως προς το ποιοι και υπό ποιες συνθήκες ψηφίζουν. Οι Δυτικοί ηγέτες, αναμέσά τους και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλαν τα ψευδοδημοψηφίσματα ως στημένα και δήλωσαν ότι οι χώρες τους δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα.

 

Δείτε χάρτη:

MAP_AGAIN

Ο δήμαρχος του Λουχάνσκ Σεργκέι Χαϊντάι υποστήριξε, νωρίτερα το πρωί, σε μια ανάρτησή του στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαναγκάζουν τους κατοίκους των υπό ρωσική κατοχή περιοχών να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα τους απαγορεύουν να απομακρυνθούν από την περιοχή μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι κατακτητές δημιουργούν ένοπλες ομάδες για να περιφέρονται στα σπίτια και να αναγκάζουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο λεγόμενο «δημοψήφισμα»», δήλωσε.

Σε ορισμένες επιχειρήσεις, πρόσθεσε ότι «εκείνοι που δεν μετέχουν στο ψευδοδημοψήφισμα διώχνονται αυτόματα από τις δουλειές τους». Οι ψήφοι συγκεντρώνονται από άτομα που επέλεξαν οι διορισμένες από τη Ρωσία Αρχές, τα οποία θα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για τις πρώτες τέσσερις ημέρες, ενώ τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά την τελευταία ημέρα, την Τρίτη.

Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Ζαπορίζια, Ανατόλι Κούρτεφ, δήλωσε ότι «υπόσχονται στους κατοίκους της περιοχής χρηματικές ανταμοιβές και οικιακές συσκευές προκειμένουν να τους δώσουν δεδομένα για διαβατήρια για να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα δημοψηφίσματα στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ρωτούν: «Είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, του σχηματισμού ενός ανεξάρτητου κράτους από την περιοχή και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υπήκοος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;»