ΟΗΕ – Ιστορική ομιλία Λαπίντ: Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης δύο κρατών με την Παλαιστίνη

Για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, Ισραηλινός ηγέτης αναφέρεται στη λύση δύο κρατών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, μίλησε, ειδικότερα, για μια λύση δύο κρατών στο ζήτημα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, που μαίνεται εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αναφορά του Λαπίντ στη λύση των δύο κρατών κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απηχεί την υποστήριξη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ τον Αύγουστο για την πρόταση που ήταν αδρανής εδώ και καιρό.

«Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Πρόσθεσε, δε, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα εξαρτηθεί από ένα ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος που δεν θα απειλεί το Ισραήλ.

«Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Λαπίντ.

Να σημειωθεί ότι η ομιλία του Λαπίντ στον ΟΗΕ διέρρευσε νωρίτερα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και επικρίθηκε δριμύτατα από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, που θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην εξουσία τον δεξιό πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μακροχρόνιο αντίπαλο της λύσης των δύο κρατών

«Ο μοναδικός τρόπος να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο είναι να θέσουμε στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή. Και μόνο τότε θα είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε μια μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνία», σημείωσε ακόμη ο Λαπίντ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στο Ιράν, ότι αν προχωρήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του ο κόσμος δεν θα αντιδράσει με λόγια αλλά με χρήση βίας», πρόσθεσε.

Η αντίδραση ΗΠΑ και Παλαιστίνης στις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ

Οι προσπάθειες για την επίτευξη μια συμφωνίας δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν σταματήσει εδώ και καιρό.

Παλαιστίνιοι και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου λένε ότι το Ισραήλ έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της στρατιωτικής του κυριαρχίας σε εκατομμύρια Παλαιστινίους και της επίμονης κατασκευής οικισμών.

Ο Wasel Abu Youssef, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε στο Reuters ότι τα λόγια του Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα».

«Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», εξήγησε ο Youssef.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντες, χαρακτήρισε την ομιλία του Λάπιντ «θαρραλέα» για την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών.

Ο Λάπιντ εξήρε τις προσπάθειες των χωρών της Μέσης Ανατολής για να εξαμαλύνουν τις σχέσεις και συνεργαστούν με το Ισραήλ και προέτρεψε τις μουσουλμανικές χώρες, από την Ινδονησία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, να συνάψουν ειρήνη μαζί τους.