Αντόνιο Γκουτέρες: Ο «κατάλογος με ωμότητες» που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθεί

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τον «κατάλογο των ωμοτήτων» που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Οι εκθέσεις των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ «είναι ένας κατάλογος ωμοτήτων: εξωδικαστικές εκτελέσεις, σεξουαλική βία, βασανιστήρια και άλλες απάνθρωπες και ταπεινωτικές μεταχειρίσεις αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία συμμετέχει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όλες αυτές οι κατηγορίες πρέπει να διερευνηθούν, για να διασφαλιστεί η λογοδοσία», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. «Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν σε δίκαιες και ανεξάρτητες δικαστικές διαδικασίες. Τα θύματα και οι οικογένειές τους έχουν δικαίωμα στη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση». «Οι τελευταίοι επτά μήνες σημαδεύτηκαν από ανείπωτα βάσανα και λύπη», είπε.

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, η οποία προεδρεύει της συνεδρίασης του ΣΑ, σημειώνοντας ότι οι υπεύθυνοι «πρέπει να απαντήσουν» για τα εγκλήματά τους.

Παράλληλα ο Γκουτέρες τόνισε ότι οι αναφορές για έναν πυρηνικό πόλεμο είναι απολύτως απαράδεκτες και οποιαδήποτε προσάρτηση εδαφών ενός κράτους από ένα άλλο κράτος με τη χρήση απειλών ή βίας αποτελεί παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ερωτηθείς λίγο πριν από τη συνεδρίαση για το γεγονός ότι θα βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι θα τηρήσει «σωματική απόσταση».

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν παρευρίσκεται επίσης στη συνάντηση, καθώς το ΔΠΔ έχει ξεκινήσει έρευνα στην Ουκρανία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.